ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπερνούν τους 53.117 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα - Ελάχιστες παραμένουν οι ροές

Ξεπερνούν τους 53.117 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα - Ελάχιστες παραμένουν οι ροές

Την ώρα που οι εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια έφτασαν τους 53.117 πρόσφυγες και μετανάστες, σε πολύ χαμηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται οι ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χαρακτηριστικά, το τελευταίο τριήμερο, από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα (11/04), στα νησιά πέρασαν μόλις 176 άτομα παρά ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές.

Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι ιδιαίτερα στην περιοχή του Δικελί, απέναντι από τη Μυτιλήνη, έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Σημειώνεται ότι, ιδιαίτερα για τη Μυτιλήνη, το Σαββατοκύριακο δεν καταγράφηκε στο hot spot της Μόριας ούτε μια άφιξη. Στη Χίο χθες καταγράφηκαν 35 αφίξεις, ενώ στη Σάμο όλο το τριήμερο δεν καταγράφηκε καμία άφιξη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου, βρίσκονται με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 439 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, 185 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας 3.527, στη Χίο 1.824 και στη Σάμο 465.

Στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα hot spot συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές, τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κρίθηκε ότι η παραμονή τους στα χοτ σποτ τούς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, σε 53.117 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων οι 18 είναι νέες αφίξεις, σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών.

Περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (29.429) με την πλειονότητά τους να παραμένει στον καταυλισμό της Ειδομένης (11.194), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.900) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.953).

Όσο αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 6.976, με τη Μυτιλήνη να έχει υποδεχτεί 3.966 άτομα και τη Χίο 1.824, στην Αττική 14.387, εκ των οποίων 4.510 στο λιμάνι του Πειραιά, στην κεντρική Ελλάδα 1985, με την πλειοψηφία να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (890), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, διαμένουν 340 πρόσφυγες.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις προσφυγικές ροές σήμερα

Σχετικές ειδήσεις