ΕΛΛΑΔΑ

Πιάστηκαν στα χέρια και πάλι στον Πειραιά - Στα όριά τους οι πρόσφυγες

Πιάστηκαν στα χέρια και πάλι στον Πειραιά - Στα όριά τους οι πρόσφυγες

Η αβεβαιότητα για το μέλλον τους και η κούραση μετά από δύο μήνες στον Πειραιά έχει φέρει στα όριά τους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης (12/04) στο λιμάνι του Πειραιά, όταν -για άγνωστο λόγο- ομάδα Αφγανών συνεπλάκη με πρόσφυγες από τη Συρία.

Την ώρα που στην πύλη Ε2, είχε στηθεί ένα μικρό γλέντι και οι πρόσφυγες περνούσαν λίγες στιγμές χαλάρωσης και χαράς, ήρθε η συμπλοκή που αναστάτωσε την περιοχή. Οι πρόσφυγες ήρθαν στα χέρια και για δέκα περίπου λεπτά υπήρξε ένταση η οποία έληξε χωρίς να χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία.

Ερωτηματικό, παραμένει πως θα διαχειριστούν οι αρχές τους Σύριους και Αφγανούς, που μεταφέρονται στον συγκεκριμένο χώρο και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σε δεύτερη φάση θα γίνει ο διαχωρισμός τους.

Στο λιμάνι του Πειραιά και την πύλη Ε2, οι περισσότερες οικογένειες έχουν απομακρυνθεί και μεταφερθεί σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Χθες, έφτασαν στο λιμάνι πούλμαν προκειμένου να παραλάβουν κόσμο για τις δομές της Μαλακάσας και των Οινοφύτων όμως κανείς δεν δέχθηκε να επιβιβαστεί σε αυτά καθώς οι πρόσφυγες προτιμούν τον Σκαραμαγκά όπου έχουν πληροφορηθεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ καλύτερες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, έχει ήδη γεμίσει ο πρώτος τομέας χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων στον Σκαραμαγκά και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η μεταφορά άλλων 1.000 προσφύγων και μεταναστών στον δεύτερο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, λιμενικοί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εντόπισαν λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες που είχε φτάσει από άλλη περιοχή στο λιμάνι και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν.

Yπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ομάδες μεταναστών γιεζίντι με ταξί μετακινήθηκαν από το Ελληνικό στον χώρο της Ε2 για να «ενωθούν» με άλλα μέλη της κοινότητας τους που ήδη είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία της μεταφοράς τους, στη νέα δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Χθες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ανέρχονταν σε 3.675 άτομα, ενώ σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το λιμενικό, ο αριθμός αυτός ανήλθε περίπου σε 3.800 άτομα.

Σήμερα τo πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας μόνο πέντε μετανάστες από τη Μυτιλήνη, ενώ χθες άλλα 6 άτομα μετέφερε από τη Χίο το "Βlue star 1".

Πάνω από 53.600 πρόσφυγες και μετανάστες ανά την επικράτεια

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, σήμερα Τετάρτη στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται συνολικά 53.661 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα στις 8.00, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταγράφηκαν 7.150 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στη Λέσβο (4.078 άτομα).

Στον καταυλισμό της Ειδομένης οι πρόσφυγες και μετανάστες ανέρχονται σε 10.680 ενώ στη βόρεια Ελλάδα 29.250.

Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 14.963 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 3.805 καταλύουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις προσφυγικές ροές σήμερα Τετάρτη

Εν τω μεταξύ, χθες στην Ειδομένη οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δεκαπέντε προσαγωγές (5 Γερμανοί υπήκοοι, 2 Βρετανοί, ένας Ολλανδός, ένας Αυστριακός, ένας Πορτογάλος, 2 Σουηδοί, ένας Τσέχος και δύο Έλληνες πολίτες), στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που έχουν αρχίσει, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία επεισόδια και τα όσα έχουν αναφερθεί για συγκεκριμένα άτομα που φέρονται ότι παρακινούν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι προσαγωγές έγιναν στην γέφυρα του Αξιού, απ' όπου περνούν αναγκαστικά όσοι εισέρχονται στη χώρα από τα Σκόπια, καθώς κινούνται μέσα στο ελληνικό έδαφος προς τα σύνορα.

Οι προσαχθέντες δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι είναι αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες, αλλά, σύμφωνα με τις αρχές, κανείς δεν ανήκει σε κάποια από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή.

Από τους δεκαπέντε προσαχθέντες κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία, μόνο ένας, Γερμανός υπήκοος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι.



Σχετικές ειδήσεις