ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική συνύπαρξη Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου και Πάπα στη Μυτιλήνη

Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική συνύπαρξη Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου και Πάπα στη Μυτιλήνη

Η επίσκεψη των τριών προκαθήμενων των εκκλησιών, Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου και Πάπα έχει «αναστατώσει» τη ζωή των κατοίκων της Μυτιλήνης, που από το περασμένο καλοκαίρι υποδέχονται καθημερινά τους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν από τα παράλια της Τουρκίας.

Στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας θα γευματίσουν οι θρησκευτικοί ηγέτες - Επιχείρηση «σκούπα» στη Μυτιλήνη - Εικόνες από το κέντρο κράτησης

Αποστολή - Μυτιλήνη: Μαρία Γιαχνάκη

Αυτήν τη στιγμή 4.500 πρόσφυγες παραμένουν στο νησί και βρίσκονται είτε στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια είτε στο δημοτικό καταυλισμό.

Μέχρι και τώρα η Μυτιλήνη βρισκόταν σε συναγερμό, αφού οι χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονταν διάσπαρτοι στο νησί με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην καθημερινότητα όλων.

IMG 1810

Επιπλέον άνδρες της Frontex, Τσέχοι, Αυστριακοί και πολλοί άλλοι έχουν καταλύσει στο νησί, κάνοντας τσιφλίκι τους την περιοχή, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αφού φαίνεται ότι κατέχουν περισσότερα δικαιώματα και δράσεις ακόμη και από την ίδια την αστυνομία.

Σε καθημερινή βάση, μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες για κλοπές και επεισόδια τόσο μεταξύ μεταναστών όσο και μεταξύ υπαλλήλων της Frontex.

Η ακατάστατη φιλοξενία των προσφύγων έλαβε απότομα τέλος, καθώς η έλευση των προκαθήμενων Φαναρίου, Αθήνας και Ρώμης ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν σε επιχείρηση «σκούπα» μαζεύοντας ακόμη και τον τελευταίο πρόσφυγα που κυκλοφορούσε στο νησί.

DSC 0040

Από τους 4.500 πρόσφυγες, οι 3.500 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο κράτησης της Μόριας, το κέντρο που θα επισκεφθεί ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Το Newsbomb.gr επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης μεταναστών και οι εικόνες που καταγράψαμε δείχνουν την πραγματικότητα...

Την πραγματικότητας μιας φυλακής, στην οποία κρατούνται χιλιάδες μετανάστες κυρίως νεαρά άτομα και παιδιά.

Οι περισσότεροι έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην κυβέρνηση και περιμένουν την έγκριση της, κάτι που είναι όμως, προς το παρόν στον «αέρα». Όσο, όμως, περνούν οι μέρες, οι μετανάστες εξαντλούνται και η πιθανότητα μιας εξέγερσης είναι πολύ πιθανή.

DSC 0082

Άνδρες της ελληνικής αστυνομίας αλλά και άνδρες της Frontex μίλησαν στο Newsbomb.gr και τόνισαν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας, «μέσα στο κέντρο κράτησης υπάρχουν διάσπαρτοι αστυνομικοί και άνδρες ασφαλείας και δεν είναι εύκολη μια πιθανή εξέγερση. Όμως κανείς δεν μπορεί να μείνει ήσυχος».

Οι πολίτες, όμως, συνεχίζουν να είναι ανήσυχοι με την κατάσταση, αφού θεωρούν ότι η υπερβολική φύλαξη και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων είναι μόνο για την... έλευση του Πάπα.

«Μετά την αποχώρησή του από το νησί θέλουμε να δούμε τι θα γίνει. Ήδη οι μετανάστες έρχονται από άλλα σημεία της θάλασσας και όχι από τα γνωστά. Στη Νεάπολη της Μυτιλήνης κάθε ξημέρωμα φθάνουν 100 με 150 άτομα» μαρτυρούν οι τοπικές οργανώσεις.

Στον καταυλισμό της Μόριας πάντως, έχει στηθεί ένα ειδικό στέγαστρο στο οποίο θα καθίσουν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες για να γευματίσουν μαζί με μια ομάδα προσφύγων που έχει επιλεγεί από τον ΟΗΕ. Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, ενώ θα είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας θα φάει δημόσια.

DSC 0095

Το γεύμα θα περιέχει μανιτάρια και ρύζι, χαλβά και ελιές, ενώ πριν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το γεύμα αυτό θα έχει δοκιμαστεί και ετοιμαστεί από ανθρώπους του περιβάλλοντός του Πάπα. Άνδρες ασφαλείας των προκαθήμενων θα βρίσκονται διαρκώς γύρω τους, ενώ ανάμεσα στους πρόσφυγες θα καθίσουν και μυστικοί αστυνομικοί, οι οποίοι δεν θα ξεχωρίζουν από τους πρόσφυγες.

400 δημοσιογράφοι και τεχνικοί βρίσκονται αυτή την στιγμή στο νησί από τους οποίους οι 270 πήραν διαπίστευση ειδικά για την έλευση του Ποντίφικα στην Μυτιλήνη.

Οι νησιώτες βέβαια στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι, αφού θεωρούν ότι το νησί στιγματίζεται με το προσφυγικό και ήδη ο τουρισμός έχει μειωθεί.

Πάντως στο νησί βρίσκονται σε επιφυλακή πυροσβεστική και νοσοκομεία.

Αντιπροσωπεία μάλιστα του Ποντίφικα επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης, παρουσία του γιατρού του, για να εξασφαλίσει δωμάτιο και ιατρικές υπηρεσίες για τον ίδιο αν χρειαστεί κατά την διάρκεια των 4 ωρών που θα μείνει στο νησί.

Σχετικές ειδήσεις