ΕΛΛΑΔΑ

Επί ποδός για την ιστορική συνάντηση Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου και Πάπα στη Μυτιλήνη

Επί ποδός για την ιστορική συνάντηση Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου και Πάπα στη Μυτιλήνη

Η συνάντηση Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου και Πάπα στη Μυτιλήνη εκτός του ότι σηματοδοτεί την κοινή στάση τους για το προσφυγικό, στέλνει και ένα τρανταχτό μήνυμα στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το μήνυμα ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή λύση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επίσκεψη Πάπα - Ετοιμάζουν διακήρυξη για το προσφυγικό - Αυστηρά μέτρα ασφαλείας - Το Newsbomb.gr στη Μυτιλήνη

Αποστολή - Μυτιλήνη: Μαρία Γιαχνάκη

Η Μυτιλήνη αποτελεί το σημείο αναφοράς των δοκιμαζόμενων προσφύγων που βρήκαν μια γη να τους φιλοξενεί και τις αγκαλιές των κατοίκων ανοιχτές για να τους ανακουφίσουν.

Η επίσκεψη των πνευματικών ηγετών του Χριστιανισμού κρατά ζωντανές τις μνήμες για τις τραγικές ώρες που βιώνουν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν και την μεγαλοψυχία των Ελλήνων, οι οποίοι ενώ μαστίζονται από την οικονομική κρίση, στηρίζουν τους πρόσφυγες χωρίς να εξετάζουν το χρώμα, τη φυλή και το θρήσκευμα.

2509867

Με αυτό άλλωστε το σκεπτικό θα κινηθούν και οι ομιλίες και τα μηνύματα που θα στείλουν οι προκαθήμενοι από τη Μυτιλήνη αμέσως μετά την επίσκεψή τους στη Μόρια στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Στο κέντρο κράτησης στη Μόρια, εικόνες του οποίου σας παρουσιάσαμε αποκλειστικά από το newsbomb.gr, οι προκαθήμενοι θα επισκεφθούν ασυνόδευτα παιδιά, θα γευματίσουν με ομάδα μεταναστών μουσουλμάνων και χριστιανών και αμέσως μετά θα υπογράψουν μια διακήρυξη από κοινού. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε ομιλίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η διακήρυξη αυτή θα καλεί την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για την ανθρωπιστική κρίση και να δώσει ουσιαστικότερη βοήθεια στους μετανάστες διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους, χωρίς εκβιασμούς και διακρίσεις λόγω θρησκείας. Θα ζητάει μάλιστα από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να συνδράμουν για να απαλύνουν τον πόνο των μεταναστών και προσφύγω, που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους.

Οι ιστορικές αυτές στιγμές, αλλά και η υπογραφή της διακήρυξης θα λάβουν χώρα κάτω από μια λευκή τέντα μέσα στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, εκεί που ο Ποντίφικας θα σπάσει το πρωτόκολλο και θα φάει δημόσια μαζί με τους άλλους προκαθήμενους, αλλά και τους μετανάστες.

Η επίσκεψη Πάπα στη Μυτιλήνη κατάφερε να φέρει πιο κοντά και τον Αρχιεπίσκοπο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σπάζοντας τον πάγο που είχε δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσά τους, για θέματα που αφορούν τις εκκλησίες τους. Οι σχέσεις των δυο περνούσε μια δυνατή κρίση.

 DSC2566

Την Παρασκευή αργά το βράδυ, οι δυο προκαθήμενοι για πάνω από μια ώρα έμειναν οι δυο τους στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, όπου συζήτησαν την επικείμενη συνάντηση Πάπα. Μάλιστα όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ασπάστηκαν ο ένας τον άλλον και αγκαλιάστηκαν, κίνηση που χαρακτηρίστηκε ιστορική για τις σχέσεις τους.

Η Μυτιλήνη από την Παρασκευή αλλά κυρίως από το Σάββατο το πρωί τέθηκε σε κατάσταση υψηλής προστασίας. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται παντού στην πόλη, οι δρόμοι έχουν κλείσει, η κυκλοφορία διεκόπη στο κέντρο της πόλης και γύρω από τα σημεία επίσκεψης των προκαθήμενων, αλλά και στο χώρο του λιμανιού όπου θα απευθύνουν μήνυμα οι θρησκευτικοί ηγέτες. Εκεί μάλιστα θα τελέσουν δέηση για τους πρόσφυγες, που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα δεινά του πολέμου και των συρράξεων.

Νωρίτερα ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο.

Επίσημο πρόγραμμα επίσκεψης Πάπα Φραγκίσκου στην Μυτιλήνη

10.20 Άφιξη στο αεροδρόμιο και τελετή υποδοχής

Θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό και τον οικουμενικό Πατριάρχη και των αρχιεπίσκοπο. Αμέσως μετά θα τον χαιρετήσει ο επίσκοπος του τάγματος των Φραγκισκανών.

10.35 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

10.55 Μεταφορά των προκαθήμενων με μικρό λεωφορείο στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια

11.15 άφιξη στη Μόρια - επίσκεψη στους πρόσφυγες. Εντός του χώρου θα είναι συγκεντρωμένα περίπου 150 παιδιά. Θα διασχίσουν τον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και θα φτάσουν στην μεγάλη σκηνή για να χαιρετήσουν έναν - εναν 250 αιτούντες άσυλο.

12.25 Ομιλίες του αρχιεπίσκοπου του οικουμενικού πατριάρχη και του Πάπα Φραγκίσκου

12.40 υπογραφή κοινής δήλωσης

12.45 Γεύμα των τριών προκαθήμενων με κάποιους πρόσφυγες με κοντέινερ, πίσω από την εξέδρα

13.30 μετάβαση με μίνι λεωφορείο στο λιμάνι

13.45 άφιξη στην έδρα του λιμενικού σώματος, συνάντηση με πολίτες της καθολικής κοινότητας και δέηση εις μνήμην των θυμάτων της μετανάστευσης με σύντομη προσευχή από τον καθένα και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Οι τρεις ηγέτες θα λάβουν τρία δάφνινα στεφάνια από παιδιά τα οποία θα ρίξουν στην θάλασσα.

14.15 Μετάβαση στο αεροδρόμιο

14.30 κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον πρωθυπουργό

15.00 τελετή προπομπής

15.15 αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για την Ρώμη

Σχετικές ειδήσεις