ΕΛΛΑΔΑ

LIVE η επίσκεψη Πάπα: To Newsbomb.gr στη Μυτιλήνη

LIVE η επίσκεψη Πάπα: To Newsbomb.gr στη Μυτιλήνη

Λεπτό προς λεπτό από το Newsbomb.gr η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί της Μυτιλήνης

Αποστολή Μυτιλήνη: Μαρία Γιαχνάκη

Στη Μυτιλήνη συναντιούνται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσκεψης που πραγματοποιούν σήμερα από κοινού οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες.

1460785308660045

Στις 10.10 προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ποντίφικα στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο την στιγμή που κατέβηκε από το αεροπλάνο, με τους δύο άνδρες να ανταλάσσουν θερμή χειραψία.

Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης ασπάστηκε τον Πάπα και δευτερόλεπτα αργότερα το ίδιο έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος.

1460791277301455

Ποντίφικας: «Είμαι περήφανος για τον ελληνικό λαό»

«Η Μυτιλήνη σηκώνει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση. Η επίσκεψή σας εδώ είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση των ανθρώπων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Ποντίφικα.

Ο Πάπας είπε πως αισθάνεται υπερήφανος για την στάση του ελληνικού λαού απέναντι στο προσφυγικό.

popu

Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πάπας μοιράστηκε με τον κόσμο το μήνυμα που έστειλε για το προσφυγικό: «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι», έγραψε ο Ποντίφικας.

Στις 10.45 ξεκίνησε η συνάντηση των τριών Προκαθήμενων

fdfdfdfds

"Προσευχόμαστε για την υγεία του. Μέσα στα 3 χρόνια της παποσύνης τους έκανε πολλά πράγματα όχι μόνο για την Καθολική εκκλησία, αλλά για την ανθρωπότητα γενικότερα και συνεχίζει να τα κάνει, για τους πονεμένους αυτής της γης", τόνισε αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος τόνισε: "Έρχεστε σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα το θέμα των προσφύγων φαίνεται ότι είναι πιο μεγάλο από όσο μπορούμε να αντέξουμε. Η σκέψη της ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος να απευθύνει επιστολή στους ηγέτες της Χριστιανοσύνης για να δουν αυτό το πρόβλημα και να συμπαρασταθούν πραγματικά για τη βοήθεια του κατατρεγμένου. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση"

Στις 11.20 ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έφτασε στη Μόρια, όπου τον υποδέχτηκαν με θέρμη οι πρόσφυγες.

Οι πρώτες εικόνες που αντίκρισαν οι τρεις προκαθήμενοι ήταν από ασυνόδευτα παιδιά που έχουν φτάσει στη χώρα μας.

pope

Σπαρακτικό μήνυμα πρόσφυγα: «Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησέ με...»

Εκεί, εκτυλίχθηκε μπροστά στις κάμερες μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της επίσκεψης του Πάπα στο νησί. Αφού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρέτισαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο και αγκάλιασαν προσφυγόπουλα, ο Ποντίφικας μπήκε μέσα σε μια από τις σκηνές που υπάρχουν. Τότε, ένας πρόσφυγας γονάτισε μπροστά του και του είπε: «Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησέ με...».

ImageHandler

Δείτε εδώ το συγκλονιστικό βίντεο

Βαρθολομαίος: «Δακρύσαμε όταν είδαμε τη Μεσόγειο να γίνεται τάφος για τους αγαπημένους σας»

Με απλότητα και πατρική αγάπη μίλησε στις καρδιές των μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, δίνοντας κουράγιο σε 3.500 μετανάστες.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ιερώνυμος: «Να μην ξαναδούμε παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες»

Για τον Γολγοθά των μεταναστών μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, καταθέτοντας τα συναισθήματά του για τα όσα έχουν διαδραματιστεί με θύματα τους πρόσφυγες.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Αρχιεπισκόπου

Η κοινή έκκληση των θρησκευτικών ηγετών από το hotspot της Μόριας

Από την Μυτιλήνη, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες περιγράφουν το προσφυγικό ως «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ καλούν «τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να προσφέρουν προσωρινό άσυλο και καταφύγιο σε όλους όσοι το δικαιούνται» θυμίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ImageHandler 2

Εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την τραγική κατάσταση των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι προσπαθούν να καταφύγουν στην Ευρώπη ενώ εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού» τονίζουν οι προκαθήμενοι «απαιτεί αλληλεγγύη, γενναιοδωρία και άμεση πρακτική διάθεση πόρων».

Κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μαζικής ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ καλούν τους πολιτικούς ηγέτες να διασφαλίσουν με κάθε μέσο άτομα και κοινότητες μεταξύ των οποίων και τους χριστιανούς της Μ. Ανατολής, για να παραμείνουν στις πατρίδες τους και να απολαύσουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια.

1460791526617128

Η συνάντηση Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου και Πάπα στη Μυτιλήνη εκτός του ότι σηματοδοτεί την κοινή στάση τους για το προσφυγικό, στέλνει και ένα τρανταχτό μήνυμα στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το μήνυμα ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή λύση αντιμετώπισης του προβλήματος

Η επίσκεψη των πνευματικών ηγετών του Χριστιανισμού κρατά ζωντανές τις μνήμες για τις τραγικές ώρες που βιώνουν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν και την μεγαλοψυχία των Ελλήνων, οι οποίοι ενώ μαστίζονται από την οικονομική κρίση, στηρίζουν τους πρόσφυγες χωρίς να εξετάζουν το χρώμα, τη φυλή και το θρήσκευμα.

Με αυτό άλλωστε το σκεπτικό θα κινηθούν και οι ομιλίες και τα μηνύματα που θα στείλουν οι προκαθήμενοι από τη Μυτιλήνη αμέσως μετά την επίσκεψή τους στη Μόρια στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

1460785308347611

Ο Πάπας θα επιστρέψει στη Ρώμη με 10 πρόσφυγες

Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hot spot της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Μυτιλήνη υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή», χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία της σημερινής επίσκεψης στη Λέσβο, κατά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, προκειμένου, όπως είπε, «να αναδειχθεί το ανάστημα ανθρωπιάς που ιδιαίτερα η Λέσβος σήκωσε, σε μια δύσκολη συγκυρία».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι Έλληνες αναδεικνύουμε πανανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης, όταν άλλοι, όπως επισήμανε, στο όνομα του Χριστιανισμού, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με τείχη, φράχτες και βία.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι με αυτή την προσπάθεια σήμερα και την παρουσία τους, όπως και του Πάπα Φραγκίσκου, δίνουν ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

 ABP4090

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την προσφυγική κρίση», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση παραμένει. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επισήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε γύρω στους 50.000 πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να τους δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκ. «'Άρα», τόνισε, «το σημαντικό είναι να δοθεί κι ένα μήνυμα ειρήνης, πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να σκεφτούμε από πού φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι για να περάσουν αυτόν τον ‘Γολγοθά'...».

«Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος τα κύματα των προσφύγων θα συνεχίσουν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει γίνει ώστε να λάβουν το Νόμπελ Ειρήνης οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους 500.000 πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί, χαρακτηρίζοντας την άξια και δίκαιη και ευχόμενος να πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτή την πρωτοβουλία την είχε αναλάβει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης σε έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 ημέρα παρουσίας των προκαθήμενων των εκκλησιών, τα καταστήματα να κλείσουν στις 12:30 ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν καταναλωτές και έμποροι, την τελετή που θα γίνει στο λιμάνι της πόλης μας.

Σχετικές ειδήσεις