ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Πάπα στη Μυτιλήνη: Προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Ποντίφικα

Επίσκεψη Πάπα στη Μυτιλήνη: Προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Ποντίφικα

Λίγα λεπτά μετά τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου (16/04) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, το αεροσκάφος της Alitalia που μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Πάπας συνοδεύεται από 25μελή αποστολή και δεκάδες δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ του Βατικανού.

Τον Πάπα υποδέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος.

Δείτε live την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη

Οι ιστορικές αυτές στιγμές, αλλά και η υπογραφή της διακήρυξης θα λάβουν χώρα κάτω από μια λευκή τέντα μέσα στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, εκεί που ο Ποντίφικας θα σπάσει το πρωτόκολλο και θα φάει δημόσια μαζί με τους άλλους προκαθήμενους, αλλά και τους μετανάστες.

Η επίσκεψη Πάπα στη Μυτιλήνη κατάφερε να φέρει πιο κοντά και τον Αρχιεπίσκοπο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σπάζοντας τον πάγο που είχε δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσά τους, για θέματα που αφορούν τις εκκλησίες τους. Οι σχέσεις των δυο περνούσε μια δυνατή κρίση.

 DSC2566

Την Παρασκευή αργά το βράδυ, οι δυο προκαθήμενοι για πάνω από μια ώρα έμειναν οι δυο τους στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, όπου συζήτησαν την επικείμενη συνάντηση Πάπα. Μάλιστα όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ασπάστηκαν ο ένας τον άλλον και αγκαλιάστηκαν, κίνηση που χαρακτηρίστηκε ιστορική για τις σχέσεις τους.

Η Μυτιλήνη από την Παρασκευή αλλά κυρίως από το Σάββατο το πρωί τέθηκε σε κατάσταση υψηλής προστασίας. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται παντού στην πόλη, οι δρόμοι έχουν κλείσει, η κυκλοφορία διεκόπη στο κέντρο της πόλης και γύρω από τα σημεία επίσκεψης των προκαθήμενων, αλλά και στο χώρο του λιμανιού όπου θα απευθύνουν μήνυμα οι θρησκευτικοί ηγέτες. Εκεί μάλιστα θα τελέσουν δέηση για τους πρόσφυγες, που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα δεινά του πολέμου και των συρράξεων.

Νωρίτερα ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο.

Επίσημο πρόγραμμα επίσκεψης Πάπα Φραγκίσκου στην Μυτιλήνη

10.20 Άφιξη στο αεροδρόμιο και τελετή υποδοχής

Θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό και τον οικουμενικό Πατριάρχη και των αρχιεπίσκοπο. Αμέσως μετά θα τον χαιρετήσει ο επίσκοπος του τάγματος των Φραγκισκανών.

10.35 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

10.55 Μεταφορά των προκαθήμενων με μικρό λεωφορείο στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια

11.15 άφιξη στη Μόρια - επίσκεψη στους πρόσφυγες. Εντός του χώρου θα είναι συγκεντρωμένα περίπου 150 παιδιά. Θα διασχίσουν τον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και θα φτάσουν στην μεγάλη σκηνή για να χαιρετήσουν έναν - εναν 250 αιτούντες άσυλο.

12.25 Ομιλίες του αρχιεπίσκοπου του οικουμενικού πατριάρχη και του Πάπα Φραγκίσκου

12.40 υπογραφή κοινής δήλωσης

12.45 Γεύμα των τριών προκαθήμενων με κάποιους πρόσφυγες με κοντέινερ, πίσω από την εξέδρα

13.30 μετάβαση με μίνι λεωφορείο στο λιμάνι

13.45 άφιξη στην έδρα του λιμενικού σώματος, συνάντηση με πολίτες της καθολικής κοινότητας και δέηση εις μνήμην των θυμάτων της μετανάστευσης με σύντομη προσευχή από τον καθένα και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Οι τρεις ηγέτες θα λάβουν τρία δάφνινα στεφάνια από παιδιά τα οποία θα ρίξουν στην θάλασσα.

14.15 Μετάβαση στο αεροδρόμιο

14.30 κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον πρωθυπουργό

15.00 τελετή προπομπής

15.15 αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για την Ρώμη

Σχετικές ειδήσεις