ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Πάπα στη Μυτιλήνη:Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

Επίσκεψη Πάπα στη Μυτιλήνη:Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη όπου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο έστειλαν παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Στο αεροδρόμιο του νησιού και έπειτα από μια σύντομη συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Ποντίφικα περίμεναν 12 πρόσφυγες που είχαν μπει στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου και τους οποίους ο Πάπας πήρε μαζί του στο Βατικανό. Πρόκειται για τρεις οικογένειες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, τρία ζευγάρια με έξι παιδιά. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει είπε πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα».

Όπως το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε νωρίς σήμερα το πρωί, χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι 10 αυτοί πρόσφυγες επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό του δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί

Αμέσως μετά τον Πάπα, για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα αναχωρήσει με ιδιωτική πτήση για την Κομοτηνή νωρίς το απόγευμα.

Σχετικές ειδήσεις