ΕΛΛΑΔΑ

Με λεωφορεία μεταφέρονται στον Σκαραμαγκά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Με λεωφορεία μεταφέρονται στον Σκαραμαγκά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Συνεχίζεται η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά προς το κέντρο φιλοξενίας που έχει δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά.

Λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα μεταφέρουν σήμερα Δευτέρα (18/04) περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά στον Σκαραμαγκά, διαδικασία που αναμένεται να επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων περίπου και ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η μεταφορά και άλλων ατόμων από το λιμάνι του Πειραιά στη συγκεκριμένη δομή.

Ο υπουργός πρόσθεσε, ότι στις δομές φιλοξενίας που είναι πιο οργανωμένοι ελεγχόμενοι χώροι αναμένεται να συνδράμουν και οι εθελοντικές οργανώσεις, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και στο κέντρο του Σχιστού.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό είναι για τις επόμενες ημέρες και άμεση αποσυμφόρηση του Ελληνικού, ενώ ανέφερε ότι όσα άτομα δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στον Σκαραμαγκά θα μεταφερθούν σε νέες δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται και δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Νέο κέντρο φιλοξενίας στην Ήπειρο

Με πρόσφυγες οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από την Ειδομένη, άρχισε η λειτουργία του πέμπτου κέντρου φιλοξενίας στην Ήπειρο, στη μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, έφτασαν στο Τσεπέλοβο 70 πρόσφυγες, όμως οι 11 αναχώρησαν, γιατί θεώρησαν πως η δομή είναι απομακρυσμένη από αστικό κέντρο. Ωστόσο, όσοι έμειναν, βρήκαν, όπως είπαν, ένα σπίτι μετά τη δύσκολη διαβίωση στην Ειδομένη.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για οικογένειες με πολλά παιδιά που χρειάστηκε μέρες για να πεισθούν να φύγουν από την Ειδομένη και τώρα λένε πως θα ενημερώσουν τους συγγενείς τους να φύγουν από τις σκηνές και να μεταφερθούν στο Τσεπέλοβο. Οι κάτοικοι του χωριού τούς υποδέχτηκαν με καλοσύνη, ενώ ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου δηλώνει πως ο δήμος θα είναι παρών για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Περισσότεροι από 53.800 οι «εγκλωβισμένοι»

Τους 53.824 φτάνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι καταμετρήθηκαν στην ελληνική επικράτεια στις 8 το πρωί από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 7.353 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ οι ροές προς τα νησιά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα μέχρι τις 7.30 το πρωί είχαν καταγραφεί 66 νέες αφίξεις.

Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 14.825 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειονότητά τους να παραμένει στον Πειραιά (3.758 άτομα).

Στην κεντρική Ελλάδα καταμετρήθηκαν 2.019 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 29.289 ενώ στον καταυλισμό της Ειδομένης, 10.323.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτκά τις προσφυγικές ροές

Εν τω μεταξύ, ένα νέο επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τα νεύρα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν εκεί εδώ και μήνες, είναι τεντωμένα.

Η ένταση ξεκίνησε με αφορμή την απώλεια ενός κινητού τηλεφώνου όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο με τρία άτομα συνεπλάκησαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πρόσφυγας από τον Λίβανο και να μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Σχετικές ειδήσεις