ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Εκκενώθηκε η παραλία από καταληψίες ακτιβιστές - Μειωμένες και σήμερα οι ροές στα νησιά

Μυτιλήνη: Εκκενώθηκε η παραλία από καταληψίες ακτιβιστές - Μειωμένες και σήμερα οι ροές στα νησιά

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (20/04) ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης μέρους της παραλίας στη Μυτιλήνη, το οποίο βρισκόταν εδώ και μήνες υπό κατάληψη.

Η παραλία κάτω από το δασύλλιο Τσαμάκια στη Μυτιλήνη είχε καταληφθεί στις αρχές του περασμένου χειμώνα, από ομάδες ακτιβιστών, κυρίως το αντιεξουσιαστικού χώρου, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «No border kitche.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ακτιβιστές μαγείρευαν και προσέφεραν φαγητό σε πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν στη γύρω περιοχή ή θα έφευγαν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά.

Σταδιακά, ο χώρος μετατράπηκε σε έναν άτυπο καταυλισμό και ιδιαίτερα μετά την 20η Μαρτίου και την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ο καταυλισμός μετατράπηκε σε χώρο παραμονής μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Αυτοί παρέμεναν εκεί για να διαφύγουν την καταγραφή τους και πιθανά την επαναπροώθηση τους στην Τουρκία.

Στις εννέα σήμερα το πρωί, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης της παραλίας, την οποία πραγματοποίησε η αστυνομία σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, παρουσία εκπροσώπου της Δικαιοσύνης και με τη βοήθεια συνεργείων του Δήμου.

Ήδη μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας 346 μετανάστες στο σύνολο τους από τη βόρεια Αφρική, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Όλοι τους θεωρείται ότι μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου δηλαδή θα εφαρμοστούν τα όσα η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας ορίζει.

Μέσα στον καταυλισμό βρέθηκαν και ήδη προσήχθησαν στην Αστυνομία 19 ακτιβιστές από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Πλέον στο χώρο βρίσκονται συνεργεία του δήμου, γκρεμίζοντας αυθαίρετες κατασκευές και αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα του χώρου.

Μειωμένες οι ροές

Συνολικά 176 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν, από χθες έως και σήμερα Τετάρτη (20/04) στις 9 το πρωί, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου: 84 στη Μυτιλήνη, 79 στη Χίο και 13 στη Σάμο.

Σήμερα, στη Σάμο βρίσκονται 52 άτομα, που μπήκαν στη χώρα με το παλιό καθεστώς, δηλαδή πριν την 20η Μαρτίου. Στη Μυτιλήνη και στη Χίο δηλώνεται πως δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες καταγεγραμμένοι πριν την 20η Μαρτίου.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στο hot spot της Μόριας 3.855, στη Χίο 2.035 και στη Σάμο 608. Στα παραπάνω στοιχεία των hot spot, συμπεριλαμβάνονται 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και περίπου 1.500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές, τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Σχεδόν 54.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες

Τους 53.978 έφτασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι καταμετρήθηκαν στην ελληνική επικράτεια στις 8 σήμερα το πρωί, από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 7.645 πρόσφυγες και μετανάστες, στην Αττική 14.906 (στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 3.318 και στο Ελληνικό 4.153 άτομα), στην κεντρική Ελλάδα 1.989 και στη βόρεια Ελλάδα 29.291, με 10.257 από αυτούς να καταγράφονται στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

(Πηγή φωτογραφίας: lesvospost.com)

Σχετικές ειδήσεις