Χίος: Πρόσφυγες προσπαθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία… κολυμπώντας!

Χίος: Πρόσφυγες προσπαθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία… κολυμπώντας!

Απόγνωση και αγανάκτηση προκαλεί σε πρόσφυγες και μετανάστες η αργή διαδικασία τόσο της επαναπροώθησης όσο και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Οι ελπίδες τους είτε για θετική έκβαση στο αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει είτε για επιστροφή στη γείτονα χώρα, σύντομα διαψεύστηκαν με αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες να απεργάζονται ακόμα και ευφάνταστα σχέδια φυγής τους από τη Χίου.

Όπως αναφέρει το politischios.gr, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πρωί της Δευτέρας  (9/5/2016) τέσσερις Μαροκινοί, με τη χρήση κουλούρας επιχείρησαν να διαφύγουν κολυμπώντας από τη Χίος προς τον Τσεσμέ. Στην προσπάθειά τους έγιναν αντιληπτοί από αλιευτικό σκάφος που τους περισυνέλλεξε και τους παρέδωσε σε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

Αυτό όμως δεν ήταν και το μοναδικό περιστατικό, αφού και σήμερα (10/5) το πρωί, ακόμα δύο πρόσφυγες επιχείρησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο.

«Μερικοί από αυτούς έχουν δηλώσει οικειοθελώς ότι επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία ενώ οι υπόλοιποι δεν αντέχουν άλλο την αναμονή. Προς το παρόν όμως η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο», αναφέρει στέλεχος του Λιμεναρχείου Χίου.