ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: «Καζάνι που βράζει» κάθε hot spot και κέντρο φιλοξενίας - Καθημερινά τα επεισόδια

Προσφυγικό: «Καζάνι που βράζει» κάθε hot spot και κέντρο φιλοξενίας - Καθημερινά τα επεισόδια

Μπορεί οι προσφυγικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου να έχουν σχεδόν μηδενιστεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το προσφυγικό λύθηκε... Οι εγκλωβισμένοι στη χώρα ξεπερνούν τις 54.000 και είναι σε... έξαλλη κατάσταση.

Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στα hot spot και τα κέντρα φιλοξενίας ανά τη χώρα λόγω της στασιμότητας στο θέμα του προσφυγικού και ειδικότερα στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει οι ενδιαφερόμενοι.

Αποτέλεσμα του εκνευρισμού αυτού είναι να ξεσπούν συνεχώς επεισόδια με πρωταγωνιστές πρόσφυγες και μετανάστες, όπως για παράδειγμα αυτό, χθες Δευτέρα στο hot spot της Μόριας, όπου δεκάδες άτομακατέλαβαν το χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου κι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί, βγήκαν αμέσως έξω από τον καταυλισμό, στον οποίο έσπευσε διμοιρία των ΜΑΤ για να αποκαταστήσει την τάξη χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Little more footage of #refugees protest in #moria today #lesvos #refugeesgr @tovimagr pic.twitter.com/AZqeUx7U66

Οι διαμαρτυρόμενοι είναι άτομα που έχουν μπει στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου όταν και μπήκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία τους κρατά υπό περιορισμό στο hot spot επί 25ήμερο μέχρι να τους επιτραπεί μεν να κυκλοφορούν στο νησί αλλά τους απαγορεύει να φεύγουν από αυτό.

Video apparently shows #refugees protesting the delays for asylum on #lesvos today #worldonthemove @BBCWorld pic.twitter.com/sM0aElstjL

Η έκκληση της Αντζελίνα Τζολί

Η ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, απηύθυνε χθες (16/05) έκκληση στη διεθνή κοινότητα ζητώντας της να ξεπεράσει τους φόβους της και να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλει για να ανταποκριθεί στη μεταναστευτική κρίση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το «χάος».

«Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι σήμερα, δηλαδή περισσότεροι από οποιοαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 70 χρόνια», τόνισε η Τζολί σε ομιλία της στην έδρα του BBC στο Λονδίνο.

Όμως, υπογράμμισε, «αν το σπίτι του γείτονά σας καίγεται, δεν θα είστε ασφαλείς κλείνοντας την πόρτα σας».

Δείτε τη δραματική έκκληση της Τζολί:

Χίος κατά Μουζάλα

Μήνυση κατά του Γιάννη Μουζάλα αλλά και κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χίο και συγκεκριμένα στη ΒΙ.ΑΛ., προτίθεται να καταθέσει ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. Αυτό έκανε γνωστό ο ίδιος ο δήμαρχος κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής καθώς όπως ανέφερε παρά τις εκκλήσεις του Δήμου σε σειρά ζητημάτων που άπτονται τόσο των συνθηκών διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στο Χαλκειός όσο και των λειτουργικών ζητημάτων της ΒΙ.ΑΛ., κανένας δεν έχει ανταποκριθεί ενώ ακόμα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα.

Οι εικόνες που δημοσίευσε πρόσφατα το politischios.gr και δείχνουν ένα πλημμυρισμένο από λύματα hot spot, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κατοίκων και του Δήμου, ο οποίος βεβαίωσε ακόμα μία παραβίαση των βασικών όρων της παραχώρησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχετικές ειδήσεις