ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής Αμνηστία προς Ελλάδα: Σταματήστε τις επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία

Διεθνής Αμνηστία προς Ελλάδα: Σταματήστε τις επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα την επιστροφή όλων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην Τουρκία με το σκεπτικό ότι η γειτονική χώρα είναι ασφαλής γι' αυτούς.

Μετά την έκδοση των δύο πρώτων απορριπτικών αποφάσεων από τις επιτροπές Προσφυγών για αιτήματα ασύλου που κατέθεσαν δύο Σύροι στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει καμπάνια ενάντια στην επαναπροώθησή τους στην Τουρκία και ζητάει από τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν την ουσία των αιτημάτων ασύλου των δύο προσφύγων στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, οι δύο Σύροι πρόσφυγες είναι οι πρώτοι σε κίνδυνο επιστροφής στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έπειτα από την απόρριψη των αιτήσεών τους για άσυλο. Οι επιτροπές Προσφυγών έκριναν για τις δύο αυτές περιπτώσεις ότι η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή Τρίτη χώρα».

Πρόκειται για τον M.F., η περίπτωση του οποίου έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα ως η πρώτη απόρριψη αιτήματος από επιτροπή Προσφυγών (την 1η Ιουνίου). Ο συγκεκριμένος αιτών βρισκόταν στην Τουρκία, όπου δούλευε προσωρινά και ανέφερε ότι έφυγε από εκεί έπειτα από απειλή που έλαβε από μέλη του ISIS. Έφτασε στη Λέσβο στις 29 Μαρτίου και κατέθεσε αίτημα ασύλου στις 5 Μαΐου.

Η δεύτερη περίπτωση είναι του J.B., ο οποίος σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, είναι Χριστιανός αρμενικής καταγωγής και έφυγε από τη Συρία διαμέσου Λιβάνου για να φτάσει στην Τουρκία στις 6 Απριλίου. Εκεί έλαβε καθεστώς προσωρινής προστασίας και εργάστηκε για κάποιους μήνες. Σύμφωνα με την απόφαση επιτροπής Προσφυγών, που του επιδόθηκε στις 3 Ιουνίου, ο πρόσφυγας έχει δεσμούς με την Τουρκία και η Τουρκία αποτελεί ασφαλή χώρα γι' αυτόν.

Επίσης, όπως σημειώνεται από την ανθρωπιστική οργάνωση, η επιτροπή θεώρησε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τη διεθνή αρχή της μη επαναπροώθησης.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της καμπάνιας η Διεθνής Αμνηστία, και οι δύο πρόσφυγες κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης και βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο επιστροφής στην Τουρκία «καθώς οι εθνικές και διεθνείς νομικές κινήσεις από τους δικηγόρους τους δεν εγγυώνται τη διακοπή της απέλασης».

Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει από τους υποστηρικτές της να στείλουν έκκληση κατά της επιστροφής των δύο Σύρων στην Τουρκία στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής με κοινοποίηση στους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών τους.

Σχετικές ειδήσεις