ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία Ερυθρού Σταυρού – Κύπρου για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφυγικών πληθυσμών

Συνεργασία Ερυθρού Σταυρού – Κύπρου για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφυγικών πληθυσμών

Με τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη (08/06/2016) ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το πλαίσιο της κοινής συνεργασίας ανάμεσα στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την υλοποίηση προγράμματος με το οποίο θα αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανθρωπιστικές προκλήσεις που γεννά η παρατεταμένη κρίση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε θέματα αγνοουμένων (ανηλίκων και ενηλίκων), επανασύνδεσης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων με τις οικογένειές τους και ταυτοποίησης νεκρών, με εξειδικευμένες μεθόδους ανάλυσης DNA. Οι εκτεταμένες εχθροπραξίες στη Συρία και τη Μέση Ανατολή έχουν κλιμακώσει, άλλωστε, σε επικίνδυνο βαθμό τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές τόσο στο περιβάλλον όσο και τις υποδομές των εμπλεκομένων χωρών.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βαθιά εκτίμηση που τρέφει η Κυβέρνηση της Κύπρου για το σημαντικό ανθρωπιστικό και εθελοντικό έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην καθημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Διατυπώθηκε δε η απόλυτη εμπιστοσύνη της στη δυνατότητα του Ε.Ε.Σ. να συμπράξει αποτελεσματικά σε μια κοινή προσπάθεια για την κάλυψη άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών μετακινούμενων πληθυσμών.

Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος αποτελεί μια ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη χώρα στο ζήτημα της ταυτοποίησης των αγνοουμένων, από την περίοδο της τουρκικής εισβολής το 1974, έχοντας κληθεί και η ίδια να αντιμετωπίσει μια σειρά από ανθρωπιστικές προκλήσεις. Καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος της και σε πιο πρόσφατες δοκιμασίες, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2006, όπου παρείχε ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που αναγκαστικά απομακρύνονταν από τις εμπόλεμες περιοχές του Λιβάνου.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Κυπριακή Κυβέρνηση διατηρεί στενή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας του Λιβάνου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ζητήματα που συνδέονται με την πρωτοφανή αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Σχετικές ειδήσεις