ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Έξι προσωρινά κέντρα θα στηθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας για την προκαταγραφή αιτούντων διεθνή προστασία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Στο πρόγραμμα προκαταγραφής, που άρχισε σήμερα, θα εργάζονται επί έξι ημέρες την εβδομάδα περισσότερα από 260 άτομα, με στόχο να προκαταγράψουν περίπου 49.000 άτομα σε όλη την ενδοχώρα.

Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να προκαταγραφούν και στις εθνικότητες που μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Μετά την προκαταγραφή, οι συμμετέχοντες θα λάβουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Επίσης, επισημαίνεται ότι η προκαταγραφή θα συμβάλει στη χαρτογράφηση των αναγκών των ανωτέρω προσώπων, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη πρόσβασή τους σε υλική βοήθεια στους χώρους υποδοχής.

Όπως σημειώνεται, η επιχείρηση αυτή διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τεχνογνωσία όσον αφορά τη διαδικασία καταγραφής. Η EASO παρέχει ενημέρωση στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στηρίζει την εκστρατεία πληροφόρησης, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Οικειοθελούς Αναχώρησης (AVR).

Σχετικές ειδήσεις