ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στη Σύρο: Έπιασαν τρομακτικό «δολοφόνο» των ωκεανών! (photo+video)

Πανικός στη Σύρο: Έπιασαν τρομακτικό «δολοφόνο» των ωκεανών! (photo+video)

Ένας λευκός καρχαρίας, μήκους 1,60 μ. και βάρους 40 κιλών μπλέχτηκε στα δίκτυα ψαράδων ανοιχτά της Σύρου, ανάμεσα στην περιοχή της Βάρης και του Μέγα Γιαλού.

Είναι γνωστό πλέον, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, «παρασέρνει» και αυτή των νερών, με αποτέλεσμα, συχνά, ψάρια που είναι κοινά μόνο στις θερμές θάλασσες να κάνουν την εμφάνισή τους σε ξένες.

Έτσι έγινε και στη Σύρο, όπου ένας ψαράς έπιασε ένα μικρό λευκό καρχαρία 1,60 μέτρων, πυροδοτώντας ανησυχία και πανικό.
O λευκός καρχαρίας, ο οποίος ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους στον πλανήτη, μπλέχτηκε στα δίκτυα ψαράδων ανοιχτά της Σύρου, ανάμεσα στην περιοχή της Βάρης και του Μέγα Γιαλού.

Ήδη, μάλιστα, υπάρχει ανησυχία από τους ντόπιους για την ύπαρξη της λοιπής «οικογένειας», αφού είναι σίγουρο ότι στην ευρύτερη περιοχή κάπου υπάρχουν «γονείς», αλλά και… φίλοι. Κάτι άλλωστε που έγινε το επίκεντρο της συζήτησης ανάμεσα στον κόσμο που βρέθηκε στο λιμανάκι του Αχλαδιού, την ώρα που οι ψαράδες έβγαλαν τον καρχαρία.

Ο καρχαρίας ζύγιζε 40 κιλά και είχε μήκος 1,60 μέτρα.

leukos karxarias

Η αθλήτρια του ΝΟΣ Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης, υποβρύχιας αλιείας και «shark aware instructor», με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό έκανε μια τοποθέτηση στο Cyclades24 εξηγώντας λίγα πράγματα για τους καρχαρίες.

«Στις Ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 36 είδη καρχαριοειδών τα οποία ζουν σε βάθη 300μ., ενώ 47 βρίσκονται στη Μεσόγειο και 506 είδη υπάρχουν παγκοσμίως. Οι καρχαρίες είναι τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα της θάλασσας και ενώ βρίσκονται στην κορυφή της υποβρύχιας τροφικής αλυσίδας θανατώνονται αλόγιστα από τους επαγγελματίες ψαράδες.

Το καημένο που βρήκε τόσο άδικο θάνατο ήταν πολύ νεαρό, δυστυχώς δε θα είχε ολοκληρώσει καν τον κύκλο της αναπαραγωγής, λυπάμαι πολύ», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τον αν οι καρχαρίες είναι επικίνδυνοι για τους λουόμενους, θέλησε να μας καθησυχάσει και μας δήλωσε, ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς προτιμούν τα μεγάλα βάθη - για το καλό τους - και οι επιθέσεις σε κολυμβητές στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτες. Είναι είδος προς εξαφάνιση πλέον».

Και κατέληξε: «Αντιστρέφοντας τους αριθμούς, ετησίως θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες από τον άνθρωπο, άρα εμείς είμαστε οι επικίνδυνοι και όχι οι καρχαρίες!»

Σχετικές ειδήσεις