ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Το αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν αποχωρεί απο την Σούδα (pics+vid)

Αποκλειστικό: Το αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν αποχωρεί απο την Σούδα (pics+vid)

Απο το λίμανι της Σούδας που βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν, απέπλευσε η ναυαρχίδα της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, με 6000 αξιωτικούς και υπαξιωματικούς.

Με ύψος όσο ένα 24όροφο κτίριο και όγκο που προκαλεί δέος, το USS Harry S. Truman (CVN-75), όπως είναι η πλήρης ονομασία του, αποτελεί ουσιαστικά μια πλωτή αεροπορική βάση. Ναυπηγήθηκε το 1996 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στον 6ο στόλο και από τότε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού κόλπου.

Στις 2.500 καμπίνες του Truman διαμένουν 3.500 μέλη πληρώματος και άλλα 2.500 άτομα, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 80 πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία ανεβαίνουν στο κατάστρωμα από 4 καταπέλτες.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του αεροπλανοφόρου είναι πως η ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού φτάνει τα 1.500 κυβικά μέτρα, ενώ καθημερινά παρασκευάζονται 18.000 γεύματα. Επίσης, στο πλοίο εκδίδεται καθημερινή εφημερίδα, ενώ διαθέτει και δικό του τηλεοπτικό σταθμό. Τα δυο εκπληκτικά στοιχεία ωστόσο που αξίζει να σημειώσει κανείς είναι τα δεδομένα της προσνήωσης και της απονήωσης:

Η πρωσνήωση γίνεται σε μερικά δευτερόλεπτα, το αεροπλάνο αφού ακουμπήσει το διάδρομο με 120 μίλια την ώρα, γαντζώνεται σε συρματόσχοινο και φρενάρει σε 5 δευτερόλεπτα τα 150 μέτρα του διαδρόμου