ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» για τον ελληνικό τουρισμό: Ελευθέρας Πούτιν σε Ρώσους για διακοπές στην Τουρκία

«Βόμβα» για τον ελληνικό τουρισμό: Ελευθέρας Πούτιν σε Ρώσους για διακοπές στην Τουρκία

Να συναντηθούν, αλλά και να επαναλάβουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, με… επιπτώσεις για την Ελλάδα, συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν, οι οποίοι μίλησαν σήμερα (29/6) τηλεφωνικά, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο, όταν ξέσπασε η διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στον τουριστικό τομέα.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω από θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό (...) Αίρουμε τις διοικητικές κυρώσεις σε αυτόν τον τομέα σε βάρος της Τουρκίας», είπε ο Πούτιν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η άρση των κυρώσεων σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στις επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία. Μια απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει - άγνωστο ακόμα σε ποιο βαθμό - και τον ελληνικό τουρισμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε επίσης να ξεκινήσει η «διαδικασία εξομάλυνσης» των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα. Τόνισε, δε, ότι η επιστολή του προέδρου Ερντογάν, με την οποία εξέφραζε τη λύπη του για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους πέρσι τον Νοέμβριο από την τουρκική πολεμική αεροπορία, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κλείσει «το κεφάλαιο της κρίσης στις διμερείς σχέσεις».

Το γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας επιβεβαίωσε αυτή την επικοινωνία των δύο ηγετών, διευκρινίζοντας ότι οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν «τη σημασία της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, συμφώνησαν επίσης «να παραμείνουν σε επαφή και να συναντηθούν σε ημερομηνία που ακόμα δεν έχει καθοριστεί.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πάντως ότι αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου της G20 που θα φιλοξενηθεί στην Κίνα.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν στο Σότσι την Παρασκευή, 1η Ιουλίου», ανακοίνωσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Πούτιν είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό για την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 239. «Λυπούμαστε και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας για τα θύματα αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας» είπε ο Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με Γερμανούς και Ρώσους μαθητές στη Μόσχα.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος, σε επιστολή του προς τον Πούτιν, είχε ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τα τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας πέρσι το Νοέμβριο, ενώ μια μέρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το μήνυμα αυτό του Ερντογάν ήταν «ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών», προειδοποιώντας όμως ότι «δεν πρέπει να φαντάζεστε ότι θα τα εξομαλύνουμε όλα μέσα σε λίγες ημέρες».

Εκπρόσωπος του Ερντογάν, έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η συγγνώμη απευθυνόταν στις οικογένειες των αδικοχαμένων πιλότων…

Λαβρόφ:Άγκυρα και Μόσχα θα συνεργαστούν για την επίλυση της συριακής κρίσης

Στο μεταξύ, η Ρωσία και η Τουρκία είναι πιθανόν να συνεργαστούν ξανά προκειμένου να βρουν τρόπους για την επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τώρα που λάβαμε τη συγγνώμη του Τούρκου προέδρου προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, αφού συζητήθηκαν τηλεφωνικά οι πιθανότητες για την εξομάλυνση των σχέσεων, πιστεύω ότι με τους Τούρκους εταίρους μας θα ανανεώσουμε τη συνεργασία μας για να βρούμε μια λύση στη συριακή κρίση», είπε ο Λαβρόφ από το Παρίσι, μετά τις επαφές που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι θα συζητήσει τη συριακή κρίση και άλλα θέματα με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου που θα διεξαχθεί στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας την Παρασκευή.

Ο Ρώσος υπουργός επισήμανε πάντως ότι επαφίεται στην Τουρκία να εμποδίσει τους τρομοκράτες που θέλουν να πάνε στη Συρία ή το Ιράκ να περνούν από το έδαφός της.

Σχετικές ειδήσεις