ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δολοφονία Κουμανταρέα - Κούγιας:«Αν το είχε κάνει στο παιδί μου θα του έκοβα τα γεννητικά όργανα»

Δολοφονία Κουμανταρέα - Κούγιας:«Αν το είχε κάνει στο παιδί μου θα του έκοβα τα γεννητικά όργανα»

Σε ισόβια κάθειρξη για την άγρια δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα στις 6 Δεκεμβρίου 2014 καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι δύο Ρουμάνοι κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τον 27χρονο Στεφάν Ματασαρεάνου και τον 30χρονο Κοσμίν Γκαϊτάν, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο δολοφόνησαν τον Κουμανταρέα μέσα στο σπίτι του επί της οδού Ζακύνθου 3 στην Κυψέλη, επειδή αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα.

Το δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ένοχους τους δυο Ρουμάνους και τους επέβαλε πέραν της ποινής της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επιπλέον ποινή 4 ετών για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας οι δύο Ρουμάνοι ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ συγγενείς και φίλοι του συγγραφέα σχολίαζαν «τόσο καιρό κλαίγαμε εμείς, τώρα ας κλάψουν και αυτοί».

Ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και οξείες αντιδράσεις από το ακροατήριο προκάλεσε ωστόσο η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του Στεφαν Ματασαρεάνου, όταν ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου.

Α.Κούγιας: Μπορεί η πράξη του κατηγορούμενου να έσωσε άλλα παιδιά από τον εκμαυλισμό...

Να παίρνεις ενα 16χρονο, να το χαρτζιλικώνεις και να του λες "έλα να σου μάθω πως γίνονται κάποια πράγματα... ". Αυτό είναι εκμαυλισμός. Ποιος ξέρει πόσα άλλα παιδιά...

Ακροατήριο: Αίσχος... αίσχος...

Α.Κούγιας: Εμένα αν το είχε κάνει στο παιδί μου θα του είχα κόψει τα γεννητικά όργανα και τα πόδια!!!.

Το δικαστήριο πάντως ομόφωνα, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους δύο καταδικασθέντες, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Αντιθετα την ικανοποίησή τους εξέφρασαν μέσω των δικηγόρων τους οι συγγενεις της οικογένειας του θύματος.

Υπενθυμίζεται οτι και ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρια των δύο κατηγορουμένων επισημαίνοντας τον κυνικότητά τους και το γεγονός ότι δεν διεκρινε ίχνος μετάνοιας από μέρους τους.

Οι δύο Ρουμάνοι από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους επέρριπταν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τα όσα διαδραματίστηκαν τη μοιραία βραδιά. Στην απολογία του ο 27χρονος Στεφάν Ματασαρεάνου πήρε πίσω τα όσα είχει πει προανακριτικά ότι είχε ερωτικές επαφές με το θύμα, υποστηρίζοντας ότι διατηρούσαν φιλική σχέση, παραδέχθηκε όμως ότι τη βραδιά της δολοφονίας του ζήτησε χρήματα, τα οποία αρνήθηκε να δώσει ο συγγραφέας.

«Δεν ήμουν στα καλά μου και τον έσπρωξα... Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν τον σκότωσα εγώ», ειχε πει στην απολογία του και άφησε υπονοούμενα για τον συγκατηγορούμενό του λεγοντας ότι ο 30χρονος παρέμεινε μόνος με τον συγγραφέα στο διαμέρισμά του επί 20 λεπτά.

Από την πλευρά του ο 30χρονος Κοσμίν Γκαϊτάν στην απολογία του υποστήριξε ότι ο συγγραφέας και ο 27χρονος λογομάχησαν έντονα: «'Άκουσα ήχους χτυπημάτων κι όταν ανέβηκα είδα το συγγραφέα πεσμένο στο έδαφος, ενώ ο Στεφάν είχε ανέβει πάνω του και με το ένα χέρι τον κρατούσε από το λαιμό και με το άλλο τον γρονθοκοπούσε».

Σχετικές ειδήσεις