ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκαν συμμορίες διακίνησης προσφύγων - 29 συλλήψεις - Χειροπέδες και σε αστυνομικό

Εξαρθρώθηκαν συμμορίες διακίνησης προσφύγων - 29 συλλήψεις - Χειροπέδες και σε αστυνομικό

Δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν συστηματικά πρόσφυγες αποτελούν πλέον παρελθόν, μετά από επιχείρηση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, στην ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Θεσσαλονίκη, Έβρο και Αττική, συνελήφθησαν 29 άτομα, μεταξύ αυτών, οι «εγκέφαλοι» των εγκληματικών οργανώσεων καθώς κι ένας αστυνομικός.

Στην πρώτη περίπτωση, οι συλλήψεις είναι 22, μεταξύ αυτών 14 Έλληνες (στους οποίου βρίσκεται και αρχηγός της οργάνωσης), τρεις ομογενείς (δύο από την Αλβανία, ένας από το Καζακστάν) και πέντε αλλοδαποί (τρεις Αλβανοί, δύο Ιρακινοί).

Από τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, δύο ομογενείς από την Αρμενία, μεταξύ των οποίων και ο 27χρονος «εγκέφαλος» και δύο αλλοδαποί (Σύρος και Ιρακινός).

eglimatiki organosi2

Πώς δρούσαν οι εγκληματικές οργανώσεις

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η πρώτη οργάνωση χρέωνε 800 ευρώ ανά άτομο για το δρομολόγιο Έβρος-Θεσσαλονίκη και 1.000 ευρώ για να τους πάει από τον Έβρο στην Αθήνα. Η δεύτερη εισέπραττε 1.800 ευρώ ανά άτομο για να τους μεταφέρει από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν οχήματα-προπομπούς προκειμένου να ενημερώνουν τα οχήματα μεταφοράς για την παρουσία αστυνομικών περιπολιών και μπλόκων.

Τα μέλη της πρώτης οργάνωσης από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον περασμένο Απρίλιο, έκαναν τουλάχιστον 23 μεταφορές περίπου 400 προσφύγων και τα χρήματα που αποκόμισαν, υπερβαίνουν τις 320.000 ευρώ.

Η δεύτερη εμπλέκεται σε τουλάχιστον 16 λαθροδιακινήσεις περίπου 200 προσφύγων από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016 και ο τζίρος της ξεπερνά τις 360.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μέλος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης είναι κι ένας αστυφύλακας, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία του Έβρου. Εμπλέκεται σε μία λαθροδιακίνηση ως προπομπός, ενώ παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες στον αρχηγό της οργάνωσης σχετικά με την επιχειρησιακή δράση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής όπου υπηρετεί.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

eglimatiki organosi3

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτηγά οχήματα, στο ένα εκ των οποίων είχε κατασκευαστεί ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη για τη μεταφορά των προσφύγων, τρία ταξί και πέντε Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, 6.600 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Με δικογραφία σε βάρος τους, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών για λόγους κερδοσκοπίας από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής, παράνομη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα και διευκόλυνση εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Σχετικές ειδήσεις