ΕΛΛΑΔΑ

Τραγική αποκάλυψη: Ξεκληρίστηκε οικογένεια στο ναυάγιο της Μυτιλήνης

Τραγική αποκάλυψη: Ξεκληρίστηκε οικογένεια στο ναυάγιο της Μυτιλήνης

Ηχθεσινή (13/07) τραγωδίαήρθε να προστεθεί στις πάρα πολλές που έχουν καταγραφεί στα νερά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Μια ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε χθες δύο μίλια ανοικτά από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όταν αναποδογύρισε βάρκα που μετέφερε 13 άτομα από το Δικέλι στο ελληνικό νησί.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τα μέλη μιας οικογένειας, η οποία ξεκληρίστηκε καθώς πνίγηκαν ο πατέρας, η μητέρα και τα δύο τους παιδιά, ένα τεσσάρων κι ένα έξι ετών.

Επρόκειτο για οικογένεια Σύρων προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει το σπίτι τους στο βομβαρδιζόμενο Χαλέπι προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε μια πιο ασφαλή χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι τέσσερις νεκροί, μέλη της ίδιας οικογένειας, αναγνωρίστηκαν όταν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρήκαν στη θάλασσα να επιπλέει μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών μέσα στην οποία βρίσκονταν έγγραφα των μελών της οικογένειας.

Στη βάρκα σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, επέβαιναν άλλα εννέα άτομα. Τα έξι διασώθηκαν, ενώ τρία, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος μεταφορέας, ακόμα αγνοούνται.

«Επανενεργοποιήθηκε ο δρόμος Τουρκία - Μυτιλήνη»

Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί στις αρχές, η αυξημένη κίνηση πλαστικών λεμβών από τα απέναντι παράλια προς τη Μυτιλήνη. Δυο βάρκες με 55 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν την περασμένη Κυριακή.

Τρεις βάρκες με 79 άτομα εντοπίστηκαν χθες, ενώ ακόμα και σήμερα Πέμπτη (14/07) στη βόρεια Μυτιλήνη έφθασε νωρίς το πρωί μια βάρκα με 40 περίπου άτομα.

Αντίθετα στη Χίο και στη Σάμο από την Τρίτη 27 Ιουνίου μέχρι και σήμερα -σε 15 δηλαδή συνολικά μέρες- εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν συνολικά μόλις 12 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Το γεγονός» έλεγε χθες στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών, «δημιουργεί την εντύπωση ότι επανενεργοποιήθηκε με την ανοχή των τουρκικών αρχών ο δρόμος προς την Ευρώπη από τις ακτές απέναντι από τη Μυτιλήνη, τις περιοχές του Δικελί ανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης και του Μπεχράμ Καλέ βόρεια της περιοχής Μήθυμνας και Εφταλούς».

Πρόκειται για δρόμους που το περσινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο διάβηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Χίο και στη Σάμο δεν παρατηρούνται ροές μεταναστών αφού η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών και ιδιαίτερα Τούρκων στον Τσεσμέ και στο Κουσάντασι απέναντι από αυτά τα νησιά, λόγω του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων, δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Σήμερα το πρωί, στη Μυτιλήνη σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2.902 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο βρίσκονταν 2.420 και στη Σάμο 1.063. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.385 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Σχετικές ειδήσεις