ΕΛΛΑΔΑ

Το «Brain Gain» βάζει φρένο στο «Brain Drain»

Το «Brain Gain» βάζει φρένο στο «Brain Drain»

Η Ελλάδα «αιμορραγεί» καθώς χάνει τα καλύτερα μυαλά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη - Πρόκειται για το τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα τα τελευταία 100 χρόνια.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και έπειτα, παρατηρείται στη χώρα μας ένα έντονα ανησυχητικό φαινόμενο, το φαινόμενο «Brain Drain» ή αλλιώς φυγή μυαλών.

Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει έντονα αισθητό τα τελευταία 5 χρόνια καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και ψάχνουν στο εξωτερικό ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece, αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του «Brain Drain» έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους. Ειδικότερα, οι άνθρωποι αυτοί, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής και 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα.

Ωστόσο, μια ομάδα Ελλήνων επιστημών και επαγγελματιών που ζουν ήδη και εργάζονται στο εξωτερικό, αποφάσισαν πως πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δράσουν συλλογικά.

Έτσι, δημιούργησαν το «Brain Gain», μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε οποιονδήποτε ζει ή εργάζεται στο εξωτερικό και έχει στόχο να δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα κίνητρα, ώστε η γενιά του «Brain Drain» να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπου ζουν και εργάζονται. Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Κίνα και από τη Γερμανία μέχρι το Ντουμπάι.

Η αλληλεπίδραση των Ελλήνων του εξωτερικού και της Ελλάδας και ιδανικά η επιστροφή ανθρώπινου δυναμικού είναι αναγκαία συνισταμένη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, την οικονομική ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία «Brain Gain» μεταξύ άλλων πραγματοποιεί δράσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την εκπλήρωση του στόχου της.

Η μόρφωση, η επαγγελματική κατάρτιση και η διεθνής εμπειρία που έχουν τα μέλη της πρωτοβουλίας είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να επενδυθεί στη χώρα.

Δείτε ΕΔΩ την πρωτοβουλία των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις