ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Χίο (pics&vids)

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Χίο (pics&vids)

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρωινές ώρες στη βόρεια Χίο και περιορίστηκε στο Μετόχι μετά την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, που ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα, εθελοντών και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων.

Κατέκαψε δασικές εκτάσεις - Απείλησε κατοικημένες περιοχές

Στην περιοχή ωστόσο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις λόγω του κινδύνου αναζωπυρώσεων.

Τέσσερις είναι οι τραυματίες με εγκαύματα και δύο γυναίκες που είναι σε σοβαρότερη κατάσταση μεταφέρθηκαν στην Αθήνα μέσω ΕΚΑΒ.

Οι φλόγες που πέρασαν κοντά από το χωριό Σιδηρούντα προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά σπίτια και στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Επίσης ένα αυτοκίνητο έξω από τη Σιδηρούντα κάηκε ολοσχερώς και άλλο ένα υπέστη σοβαρές ζημιές.

Ο πύινος εφιάλτης χτύπησε ξανά τη Χίο

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στο νησί της Χίου. Μόλις ένα μήνα μετά την πυρκαγιά που είχε κατακάψει τα μαστιχοχώρια του νησιού, μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/08/2016).

Έξι άνθρωποι, υπέστησαν εγκαύματα από τις φωτιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις από τους τραυματίες διακομίστηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο νοσοκομείο. Από τη φωτιά υπέστησαν εγκαύματα τρεις γυναίκες, οι οποίες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες. Η πρώτη, μια 64χρονη, έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο 70% του σώματός της και οι άλλες δύο έχουν εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια.

Η φωτιά που μαινόταν σε τρία διάσπαρτα πύρινα μέτωπα μήκους πολλών χιλιομέτρων, κατέκαψε παρθένο πευκοδάσος και καταστρέψε σπίτια στον οικισμό της Σιδηρούντας, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

FOTIACHIOS1

Το πρώτο μέτωπο εντοπίστηκε στη θέση Μετόχι, ενώ το δεύτερο βρίσκεται πολύ κοντά στο κοιμητήριο της Σιδηρούντας.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εναέρια και επίγεια μέσα επιχείρησαν στο τρίτο μέτωπο που βρίσκεται στην περιοχή Αψιλές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη φωτιά από το να κάψει πευκόφυτες εκτάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη στο politischios.gr, η διεύθυνση του ανέμου είναι βορειοανατολική, ωθώντας έτσι την πυρκαγιά σε νέες άκαυτες εκτάσεις. Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστών, όπως εξήγησε, ήταν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις τόσο περιμετρικά της Σιδηρούντας, όσο και στην παραλία του Μετοχίου.

Στο επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 28 άνδρες της Πυροσβεστικής με 15 οχήματα, εννέα άτομο πεζοπόρο τμήμα, 28 εθελοντές, πέντε ιδιωτικά βυτιοφόρα, τέσσερα ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.

Έπειτα από αίτημα των τοπικών αρχών το αρχηγείο της Πυροσβεστικής στη Χίο έστειλε ενισχύσεις στο σημείο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τη γειτονική Μυτιλήνη ήρθαν δέκα άτομα, 40 από τη Θεσσαλονίκη 40 και 8 από την Αθήνα.

Κάηκαν σπίτια - Εκκενώθηκε η Σιδηρούντα

fotiachios3 copy

Η μανία της φωτιάς σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους ήταν αρκετή, για να σκορπίσουν την καταστροφή στο χωριό Σιδηρούντα. Σπίτια κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, ενώ οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν, καθώς υπήρχε άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή τους.

Η αρχική εστία εντοπίστηκε κοντά στο χωριό της Κατάβασης όμως λόγω των θυελλωδών ανέμων, σύντομα επεκτάθηκε προς δύο μέτωπα. Ένα προς το Μάναγρο και ένα προς τη Σιδηρούντα, με το δεύτερο μάλιστα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

FOTIACHIOS2

Στις 03:30 τα ξημερώματα οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό, λίγο αργότερα στις αυλές των σπιτιών της Σιδηρούντας.

Λίγο μετά τις 04:30 ο γραφικός οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωση του.

Προς στιγμή επικράτησε πανικός, αφού δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ανήμποροι ηλικιωμένοι προσπαθούν να βρουν σωτηρία στα αυτοκίνητα του Δήμου και της Περιφέρειας.

Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε μια κατασκήνωση προσκόπων στο Μάναγρο.

«Δεν έχουμε νερό να σβήσουμε τη φωτιά...»

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι στη Σιδηρούντα καταγγέλλουν πως στην κλιμάκωση της φωτιάς που έζωσε τον οικισμό συνέβαλε και η έλλειψη νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το politischios.gr, οι κάτοικοι εμφανίζονται εξοργισμένοι: «Μας δίνουν δύο ώρες νερό μόνο κάθε πρωί. Με τι να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες», έλεγαν και ξανάλεγαν οι απογοητευμένοι κάτοικοι που έβλεπαν τις φλόγες να μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών τους.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο από τη φωτιά στη Χίο: politischios.gr

Σχετικές ειδήσεις