ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα που κατέσχεσαν από την σπείρα αρχαιοκάπηλων

Αυτά είναι τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα που κατέσχεσαν από την σπείρα αρχαιοκάπηλων

Ένα σημαντικό χτύπημα στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με την εξάρθρωση τριμελούς εγκληματικής οργάνωσης που σκόπευε να διαθέσει στο εμπόριο ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχαιοκάπηλοι είχαν ως στόχο να πουλήσουν το πολύτιμο αρχαίο αντικείμενο έναντι 1.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που εκτυλίχθηκε σε Ιωάννινα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν τρία άτομα και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δυο θρησκευτικές εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μετά από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, κατάφεραν να διακριβώσουν τα στοιχεία τριών ατόμων, τα οποία κατείχαν παράνομα τα πολύτιμα αντικείμενα.

10102016paradosiaea004

Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (08/10), συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθησαν οι παραπάνω τρεις εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα δύο ημεδαποί, ηλικίας 58 και 56 ετών και 52χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αρμενίας.

Στη κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το χρυσό στεφάνι είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.

10102016paradosiaea001

Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα.

10102016paradosiaea005

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε άλλη μια σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, με την εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών - διεθνικού χαρακτήρα - εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη λαθρανασκαφή, μεταφορά και εμπορία αρχαίων αντικειμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (σχετικό το από 5-10-2016 Δελτίο Τύπου-Παρουσίαση Γ.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας).