ΕΛΛΑΔΑ

Το εκρηκτικό πρόβλημα των προσφύγων στη Χίο στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μαξίμου

Το εκρηκτικό πρόβλημα των προσφύγων στη Χίο στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μαξίμου
Ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, για την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Χίο, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την συνάντηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, επαναδιατύπωσε την πρόταση της κυβέρνησης για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στη Χίο.

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει, να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της περιφέρειας Β. Αιγαίου, του δήμου Χίου και του υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στην θεσμοθέτηση ενός νέου ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακόμη, προτάθηκε η δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στην Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης.

Μια ακόμα πρόταση είναι η προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στην περιοχή Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα, και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση και την ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.

Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιτάχυνση τέλος των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου - Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.

Σχετικές ειδήσεις