ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ομπάμα Αθήνα: Ενθουσιασμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τι είδε στην Ακρόπολη (photos)

Επίσκεψη Ομπάμα Αθήνα: Ενθουσιασμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τι είδε στην Ακρόπολη (photos)

Ειδήσεις για επίσκεψη Ομπάμα: Ένα παιδικό όνειρο πραγματοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο ίδιος, με την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα.

Με casual ένδυση και καλή διάθεση επισκέφτηκε τον Παρθενώνα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνοδευόμενος από τους δεκάδες άνδρες ασφαλείας του αλλά και την προϊστάμενη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελένη Μπάνου, που εκτελούσε χρέη ξεναγού.

obama akropoli

Ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, φαίνεται χαμογελαστός και δείχνει τρομερό ενδιαφέρον για την ξενάγηση της κ. Μπάνου.

download

Αμέσως μετά επισκέφτηκε το μουσείο της Ακρόπολης, όπου παρέμεινε για περίπου μία ώρα, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του μουσείου κ. Δημήτρη Παντερμάλη. Τον Αμερικανό πρόεδρο και την ξενάγησή του απαθανάτισε ο δημοσιογράφος του Associated Press, που καλύπτει το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου, Τζος Λέντερμαν.

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη ήταν από νωρίς το πρωί δρακόντεια, με την αστυνομία να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Oι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Κλιτύων (Βόρειας και Νότιας - Διονυσιακού Θεάτρου) έμειναν κλειστοί έως τις 14:00 για λόγους ασφαλείας.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα

Τα δώρα στον Ομπάμα

Ο πρόεδρος Ομπάμα έφυγε από το Μουσείο της Ακρόπολης με δύο δώρα που του πρόσφερε ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: ένα αντίγραφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς» και ένα αντίγραφο αττικού τετράδραχμου, επίσης του 5ου π Χ αιώνα.

Το αττικό τετράδραχμο που δωρίστηκε στον Αμερικανό πρόεδρο, δεν ήταν στο πρόγραμμα: «Συνέβη εντελώς αυθόρμητα, επειδή έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον όταν, βλέποντας το πρωτότυπο, του εξήγησα ότι στην αρχαιότητα με αυτά πλήρωναν τους τεχνίτες και τους αρχιτέκτονες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Παντερμαλής.

«Δεν ήταν μια ξενάγηση, αλλά ένας πολιτιστικός περίπατος μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου» ακριβολογεί ο Δημήτρης Παντερμαλής. Και συνεχίζει: «Φυσικά, επειδή το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής, παραμείναμε σ’ αυτά. Ο πρόεδρος Ομπάμα μου έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου εξοικειωμένου, με γνώσεις για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και με ενδιαφέρον ειλικρινές να μάθει περισσότερα. Μιλήσαμε για ποικίλα θέματα, για τον πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία στην αρχαιότητα. Είδαμε λεπτομέρειες και ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων τέχνης, τον συμβολισμό τους, τη σημασία τους και ολοκληρώσαμε με τα γλυπτά του Παρθενώνα και τις μετόπες με την Κενταυρομαχία από την νότια πλευρά του Παρθενώνα».

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκε στο Μουσείο η υπουργός Πολιτισμού και η συνάντησή του με τον κ. Παντερμαλή έγινε στα γλυπτά του μικρού ιωνικού ναού της Αθηνάς Νίκης, τον οποίο είχε μόλις επισκεφθεί στον ιερό βράχο. Σταμάτησε μπροστά στη ζωφόρο της μάχης του Μαραθώνα. Εντυπωσιάστηκε με την θέα της ανασκαφής από ψηλά και ρώτησε τον κ. Παντερμαλή σχετικά με τα ευρήματά της. «Προχωρήσαμε στις αίθουσες, ερημικά μόνοι» μας λέει χαμογελώντας, αλλά και κυριολεκτικά ο κ. Παντερμαλής, αφού τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

«Σταματήσαμε στις αρχαϊκές κόρες, μιλήσαμε για την ομορφιά των αγαλμάτων που ήταν κοινωνικό ιδεώδες. Στη σκεπτομένη Αθηνά, στις Καρυάτιδες. Όταν του έδειξα το κενό και του εξήγησα ότι είναι της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, μου απάντησε: «Καταλαβαίνω, καταλαβαίνω, το γνωρίζω το θέμα». Ο Μπαράκ Ομπάμα ενδιαφέρθηκε για τον χρωματισμό των αγαλμάτων και χάρηκε που είδε τις ψηφιακές αναπαραστάσεις που έχουμε κάνει στο Μουσείο. Του έδειξα επίσης τα αντίγραφα που έχουμε φτιάξει από παριανό μάρμαρο. Αποχωρώντας, μου είπε ότι πήρε μια πολύ καλή γεύση κι ότι επιθυμεί να ξαναγυρίσει με την οικογένειά του μετά τη λήξη της θητείας του» τελειώνει την αφήγησή του ο Δ. Παντερμαλής από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΕ/ΑΠΕ - REUTERS

Σχετικές ειδήσεις