ΕΛΛΑΔΑ

Φιάσκο με το «βραχιολάκι» - Κατηγορούμενη για το σκάνδαλο Energa η δραπέτης που το... ξεφορτώθηκε

Φιάσκο με το «βραχιολάκι» - Κατηγορούμενη για το σκάνδαλο Energa η δραπέτης που το... ξεφορτώθηκε

Το μέτρο με το πολυδιαφημισμένο «βραχιολάκι», την ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού που φορούν κάποιοι κρατούμενοι, καταρρέει... και το απέδειξε η κατηγορούμενη για την υπόθεση του σκανδάλου της Energa η οποία απλά το... ξεφορτώθηκε κι εξαφανίστηκε.

Ήταν 18:58 το απόγευμα του Σαββάτου (19/11) όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός για το βραχιολάκι που φορούσε μια 43χρονη υπόδικη για την υπόθεση της Energa που αφορά σε υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση του συστήματος ενημέρωσε την Αστυνομία ότι παραβιάστηκε η περίμετρος στην οποία επέτρεπε το βραχιολάκι να κινείται η 43χρονη.

Σύμφωνα με το γεωγραφικό σήμα που έστειλε το βραχιολάκι, η 43χρονη είχε βγει από το σπίτι της το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ομόνοιας. Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι υπήρξε όντως θέμα παραβίασης των όρων αποφυλάκισής της και όχι κάποιο τεχνικό πρόβλημα, η Αστυνομία ενημερώθηκε ότι υπάρχει παραβίαση του ιμάντα που συγκρατεί το βραχιολάκι, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί, βρέθηκε κομμένο το βραχιολάκι, το οποίο είναι φτιαγμένο από υλικό κέβλαρ κι έχει ενσωματωμένο πομπό GPS αλλά όχι και η 43χρονη.

Εισαγγελική έρευνα για την κατηγορουμένη που έσπασε το «βραχιολάκι»

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες παραβίασης της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) από την 43χρονη κατηγορουμένη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο σκάνδαλο της Energra, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητεί να ερευνηθεί εάν υπήρξε ολιγωρία των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό της 43χρονης ή παραλείψεις από την πλευρά της εταιρίας.

Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη.

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετική ανακοίνωσή του διευκρινίζει:

«Η παραβίαση από επιτηρούμενη των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») διαπιστώθηκε το Σάββατο, 19.11.2016, στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η επιτηρούμενη, υπόδικη για οικονομικά εγκλήματα, απομακρύνθηκε από το σπίτι της και στη συνέχεια έσπασε και πέταξε τη φορητή συσκευή ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και η αναζήτησή της συνεχίζεται. Το περιστατικό εξετάζεται λεπτομερώς προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αστοχίες και να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις. Η ηλεκτρονική επιτήρηση, σε κατ’ οίκον περιορισμό ή εκπαιδευτική άδεια, έχει συνολικά εφαρμοστεί σε έντεκα (11) άτομα, χωρίς καμιά παραβίαση των όρων της μέχρι προχθές. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζεται στη διαρκή παρακολούθηση αλλά και την εμπιστοσύνη των επιτηρουμένων. Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα της αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως».

Ποια είναι η δραπέτης

Η 43χρονη Μαρία Σκλαβάκη είναι μια εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στο σκάνδαλο της Energa και της είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος το να φορά το βραχιολάκι εντοπισμού εδώ κι έξι μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», απέδρασε μόλις πληροφορήθηκε ότι το περιοριστικό αυτό μέτρο παρατάθηκε για την ίδια και παρά την παρέλευση του 18μηνου. Η κατηγορούμενη, αναφέρει το άρθρο, φαίνεται ότι ένιωσε «αδικημένη» με δεδομένο ότι οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί της, οι οποίοι φορούσαν επίσης βραχιολάκι, αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις έληξε το 18μηνο, χωρίς το δικαστικό συμβούλιο να παρατείνει την ηλεκτρονική επιτήρησή τους.

Για την 43χρονη, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της επιτήρησης για έξι μήνες ακόμα.

Νομικοί που συμμετέχουν στη δίκη της Energa, χαρακτηρίζουν την κίνησή της, ως μεγάλο λάθος καθώς ο ενδεχόμενος εντοπισμός και η σύλληψή της, θα σημάνει την αυστηρότερη ποινική της μεταχείριση καθώς εκτιμούν ότι θα της στερήσει το ενδεχόμενο ανασταλτικού χαρακτήρα.

Διαβάστε ΕΔΩ όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σκάνδαλο της Energa

Το μέτρο που δεν... λειτούργησε

Πριν από περίπου πέντε μήνες, ξεκίνησε η καμπάνια ενημέρωσης των κρατουμένων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, με την πλειοψηφία τους να είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στη χρήση του.

Αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο περιοριστικό μέτρο (η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά τον Μάιο του 2015), χρησιμοποιούν μόλις εννέα κρατούμενοι, από τους 250 που ήταν ο αρχικός στόχος.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται δύο φοιτητές αλλά και κάποιοι επώνυμοι κατηγορούμενοι, όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Όπως σημειώνει το «Έθνος», η νομοθεσία μέχρι στιγμής δίνει τη δυνατότητα της χρήσης του σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας. Από την ανάκριση και την αποφυλάκιση υπό όρους μέχρι και τις εκπαιδευτικές άδειες. Εξαιρούνται ωστόσο αδικήματα κατά της ζωής, όπως ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατία, πορνογραφία και αυτά της εσχάτης προδοσίας.

Τι απαντά η εταιρεία - πάροχος

Η εταιρία G4S, η οποία έχει αναλάβει τη παροχή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης τονίζει σε ανακοίνωση της σχετικά με την πρώτη απόδραση κρατούμενης που βρισκόταν σε κάτ´ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση με "βραχιολάκι" το Σάββατο το απόγευμα πως "ενήργησε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες και εφαρμοστέες διαδικασίες και ενημέρωσε άμεσα όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές".

Την ίδια στιγμή τονίζει πως "καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της αρχικής παραβίασης μέχρι την αποκοπή του ιμάντα του «βραχιολιού», η εταιρεία παρείχε συνεχή και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση προς τις διωκτικές Αρχές για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του «βραχιολιού»".

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής: "Αναφορικά με το συμβάν της φυγής υποδίκου που έλαβε χώρα στις 19 Νοεμβρίου 2016, η G4S έλαβε άμεσα στις 18:58:08 σήμα παραβίασης των κατ’ οίκον περιοριστικών όρων από άτομο επιτηρούμενο με το ηλεκτρονικό «βραχιόλι». Η εταιρεία ενημέρωσε άμεσα και σύμφωνα με τις διαδικασίες όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και συνέχισε να παρέχει διαρκή ενημέρωση σε αυτές για τη θέση και την πορεία του επιτηρουμένου ατόμου μέχρι της στιγμής που έλαβε σήμα αποκοπής του ιμάντα του «βραχιολιού», το οποίο και εντόπισε και περισυνέλλεξε στη συνέχεια.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία, ως τεχνολογικός πάροχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση και καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια και για την τήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών όρων, που έχουν ορίσει οι δικαστικές αρχές. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης, η εταιρεία ενημερώνει τις αρχές για να επιληφθούν και σε καμία περίπτωση ο ρόλος της δεν εκτείνεται σε καταστολή, περιορισμό ή καταδίωξη του επιτηρουμένου".

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Θα συνεχισθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι

«Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα της αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως», υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά την παραβίαση από επιτηρούμενη των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση - «βραχιολάκι» που διαπιστώθηκε το περασμένο Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016, στην Αθήνα.

Όπως, επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, η επιτηρούμενη, υπόδικη για οικονομικά εγκλήματα, απομακρύνθηκε από το σπίτι της και στη συνέχεια έσπασε και πέταξε τη φορητή συσκευή ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και η αναζήτησή της συνεχίζεται. Το περιστατικό εξετάζεται λεπτομερώς προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αστοχίες και να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις.

Η ηλεκτρονική επιτήρηση -αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης- σε κατ’ οίκον περιορισμό ή εκπαιδευτική άδεια, έχει συνολικά εφαρμοστεί σε 11 άτομα, χωρίς καμιά παραβίαση των όρων της μέχρι προχθές.

Τέλος, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση ότι «το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζεται στην διαρκή παρακολούθηση, αλλά και την εμπιστοσύνη των επιτηρουμένων».

Σχετικές ειδήσεις