ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα (26/11) οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Θεσσαλονίκη: Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα (26/11) οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

«Δεν θα πιάσουμε τιμόνι μέχρι να μας καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας», τονίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ.

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, με τη διάρκεια της κινητοποίησής τους να εξαρτάται –όπως επισημαίνουν- από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στην επιχείρηση, Δημήτρης Τσερμενίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για απόφαση που έλαβαν στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησαν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12/12, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες απλήρωτοι, με το συνολικό ποσό που θα έχουν να λαμβάνουν, να υπερβαίνει ελαφρώς τα 9 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσερμενίδης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης είχε δεσμευτεί ότι θα φροντίσει να προκαταβληθεί η τελευταία δόση Δεκεμβρίου από την κρατική επιχορήγηση, καθώς και ότι θα γίνει προεκταμίευση μέρους των 18 εκατ. ευρώ, που αναγνώρισε η κυβέρνηση ότι οφείλει το δημόσιο στον οργανισμό από την αύξηση του ΦΠΑ.

«Από τις συναντήσεις που είχαμε στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώσαμε ότι δεν έχει κινηθεί καμία τέτοια διαδικασία», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «δεν μπορούν να μας εμπαίζουν άλλο».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, από την πλευρά του δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ακόμα και σήμερα στάλθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος και με ακρίβεια όσα υποστηρίζει ο οργανισμός, ότι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο οφείλει στην επιχείρηση 12 εκατ. ευρώ, λόγω διαφοράς ΦΠΑ. «Από τις 20/7/2015 ο οργανισμός εισέπραττε με 13% ΦΠΑ και απέδιδε με 23%, ποσοστό που από την 1/6/2016 ανέβηκε στο 24%. Η διαφορά αυτή μέχρι τις 31/12/2016 έχει υπολογιστεί με ακρίβεια από τον οργανισμό στα 12 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Στεφανίδης.

Ο κ. Στεφανίδης συμπλήρωσε πως ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύτηκε μεν για άμεση καταβολή του πραναφερόμενου ποσού, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που στις 12/12 θα είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, «αλλά οι διαδικασίες καθυστερούν από το υπουργείο Οικονομικών και έτσι βρισκόμαστε πάλι εν μέσω συμπληγάδων».

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΑΣΘ μπορεί να δίνει μόνον 25.000 ευρώ από τα ημερήσια έσοδά του, όμως, όπως υπενθύμισε, η μισθοδοσία των 2.300 εργαζομένων ανέρχεται μηνιαίως στα 3 εκατ. ευρώ περίπου. Πάντως, ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός της επόμενης εβδομάδας «θα έρθουν χρήματα στο ταμείο του οργανισμού, με στόχο πρωτίστως να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους της επιχείρησης».

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις