ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου Live: Καρέ - καρέ τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Επέτειος Γρηγορόπουλου Live: Καρέ - καρέ τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί για μια ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας - Σκηνικό πολέμου στα Εξάρχεια με πύρινα οδοφράγματα σε Στουρνάρη και Μπενάκη - Πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες κατά των ΜΑΤ που απαντούν με χρήση χημικών - Κουκουλοφόροι πετούν αντικείμενα από ταράτσες πολυκατοικιών

Στις οδούς Στουρνάρη και Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζονται αυτή την ώρα, τα σοβαρά επεισόδια, με ομάδες αντιεξουσιαστών να πετούν συνεχώς, βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες «απαντούν» με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Δείτε εδώ καρέ - καρέ τα επεισόδια

Οι αντιεξουσιαστές πετούν εκτός από μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, όπως φωτοβολίδες.

Οι κουκουλοφόροι έχουν στήσει οδοφράγματα στην οδό Μπενάκη, ενώ έχουν βάλει φωτιά σε ένα ΙΧ στην περιοχή.

Στην πλατεία των Εξαρχείων ξηλώνουν πλάκες από τα πεζοδρόμια ενώ παράλληλα αυξάνονται συνεχώς τα οδοφράγματα που στήνουν.

Οι αστυνομικοί μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει χρήση χημικών και κρατούν αμυντική στάση ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν συνεχώς πάνω από τα Εξάρχεια.

Πορεία από αντιεξουσιαστές και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς

Ολοκληρώθηκε η πορεία συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν σημειώθηκαν επεισόδια ενώ η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική.Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Τα μπλοκ των συλλογικοτήτων και οργανώσεων ξεκίνησαν από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα και ολοκλήρωσαν την πορεία στην Ομόνοια.

Η διαδήλωση στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη χωρίστηκε στα δύο, καθώς συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια.

Πορεία στην Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε μετά τις 3 το απόγευμα μπροστά από την Καμάρα, συμμετείχαν πολιτικά κόμματα της αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, κ.α. και στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκρότησαν πορεία, μέσω της οδού Εγνατία και με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία και παρακολουθούν από απόσταση την εξέλιξη του συλλαλητηρίου.

Να σημειωθεί, ότι στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερο συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή μελών του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου, επίσης μπροστά από την Καμάρα.

Δείτε βίντεο από το thestival.gr:

Πορεία μαθητών και φοιτητών στην μνήμη του Γρηγορόπουλου

Έπειτα από μια μεγάλη διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας και περνώντας έξω από τη Βουλή, η πορεία φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και συλλογικοτήτων έφτασε στις 14:36 ξανά στα Προπύλαια, όπου και τερματίστηκε. Η πορεία ολοκληρώθηκε σε ήρεμο κλίμα με τους φοιτητές και τους μαθητές να περιορίζονται σε συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης και κατά του φασισμού και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Οι συγκεντρώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα συνεχιστούν με διαδηλώσεις στις 17:00 και στις 18:00 το απόγευμα που έχουν προγραμματιστεί στα Προπύλαια από συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

poreia grhgoropoulou5

Νωρίτερα, διακόπηκε σταδιακά από τις 13:20 η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της Πορεία προς τη Βουλή που πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες. Κλειστές ήταν η Πανεπιστημίου, η λεωφόρος Αμαλίας και οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα.

mat syntagma5
poreia grhgoropoulou

Μικροένταση επικράτησε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στα Προπύλαια, όπου μαθητές και φοιτητές ήταν συγκεντρωμένοι.

epeteios grhgoropoulou entash

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων ανέβηκε στην οδό Ακαδημίας και πέταξε πέτρες, νεράτζια και κάδους εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο. Η ένταση κράτησε λίγη ώρα... Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (6/12) συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια εκατοντάδες μαθητές, για να τιμήσουν την μνήμη, για την συμπλήρωση των 8 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

epeteios grhgoropoulou propulaia4

Εκδηλώσεις μνήμης και συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, ενώ συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε διαδηλώσεις στις 17:00 και στις 18:00 το απόγευμα, αντίστοιχα, με αφετηρία τα Προπύλαια.

Ο Σταθμός του μέτρο στο Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστός από τις 15:00. Οι συρμοί θα διέρχονται αλλά δε θα πραγματοποιούν στάσεις.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Επίσης εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Δείτε τις φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια της Ασφάλειας έχουν ήδη αρχίσει ελέγχους και συλλογή πληροφοριών, ειδικά μετά την ανεύρεση, την Κυριακή (4/12), 149 έτοιμων βομβών μολότοφ στα Εξάρχεια.

Οι μολότοφ βρέθηκαν σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας στην οδό Ναυάρχου Νοταρά 12, μέσα σε μια βαλίτσα. Κάτοικοι της περιοχής κάλεσαν την Πυροσβεστική, επειδή τους μύριζε έντονα βενζίνη και οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί βρήκαν τη βαλίτσα με το εκρηκτικό περιεχόμενο και ενημέρωσαν την Αστυνομία που την παρέλαβε.

Οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας εκτιμούν ότι άγνωστα άτομα, τοποθέτησαν στο σημείο τις μολότοφ, προκειμένου να τις έχουν εύκαιρες σε περίπτωση επεισοδίων και να μην τις μεταφέρουν μαζί τους, καθώς όπως κάθε χρόνο θα υπάρξουν προληπτικοί έλεγχοι από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τέτοιοι έλεγχοι αναμένονται από απόψε, ενώ έχουν ενταθεί οι έρευνες και για τυχόν άλλες κρυψώνες με αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συμπλοκές με αστυνομικές δυνάμεις.

«Οχυρό» το κέντρο της Αθήνας - Οι αρχές φοβούνται επεισόδια

Σε «φρούριο» έχει μετατραπεί γι ακόμη μία φορά η Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, όπως αυτά που ξέσπασαν στην επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου.

Από την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και η αντιτρομοκρατική, η ασφάλεια και οι ομάδες ΔΙΑΣ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας, ξεπερνούν τις 3.000, ενώ από αέρος θα περιπολεί και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για τις πορείες στη μνήμη του Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους επιτελείς της Ελ.ΑΣ. έχει δοθεί εντολή για μηδενική ανοχή, σε περίπτωση που κουκουλοφόροι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια, αλλά και αυτοσυγκράτηση σε μία προσπάθεια οι διαδηλώσεις να ολοκληρωθούν ειρηνικά.

Οι αστυνομικοί πάντως έχουν λάβει εντολή να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τυχόν βανδαλισμούς και καταστροφές σε καταστήματα, ενώ σε περίπτωση που ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια, το σχέδιο περιλαμβάνει την απομόνωση των αντιεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων.

Σε αστυνομικό κλοιό οι πορείες στα Προπύλαια

Ισχυρές δυνάμεις βρέθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια όπου μαθητές και φοιτητές βρέθηκαν στην πορεία για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, ενώ ισχυρά μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν και στις πέντε το απόγευμα στο ίδιο σημείο, όπου θα συγκεντρωθούν αριστεριστές και αντιεξουσιαστές.

Άνδρες της κρατικής ασφάλειας συνέλλεγαν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών, ενώ σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται πιθανοί στόχοι επιθέσεων όπως υπουργεία, τράπεζες και πρεσβείες.

Η τροχαία από νωρίς το πρωί της Τρίτης (6/12) πραγματοποιεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ θα υπάρξει απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Ανάλογα αυξημένα μέτρα ου ασφαλείας έχουν προγραμματιστεί και για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

6 Δεκεμβρίου 2008: Η μαύρη επέτειος

Η δολοφονία του νεαρού μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.

alexis grigoropoulos

Το περιστατικό της δολοφονίας

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περί την 9 μμ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

grhgoropoulos arxeio 1

Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο

Η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσουν την οργή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα ταυτόχρονα, προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς. Οι εκδηλώσεις βίας μετατοπίστηκαν από το Πολυτεχνείο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο άτυχος νεαρός και όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την επομένη ημέρα από το περιστατικό, διοργανώθηκαν πορείες πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη γενικότερη στάση του κρατικού μηχανισμού και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από συσσώρευση παρόμοιων περιστατικών και καταγγελιών αστυνομικής βίας.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας

Οι πορείες έλαβαν χώρα, παράλληλα με τις επιθέσεις διαφόρων επιθετικών ομάδων, οι οποίες συνέχισαν τις εκδηλώσεις βίας με αυξανόμενη ένταση. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν καταστροφές σε πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες.

Το ίδιο βράδυ διοργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από κόμματα της αντιπολίτευσης, αριστερές οργανώσεις και φοιτητικούς συλλόγους, στα Προπύλαια και την Ομόνοια. Η αστυνομία διατηρούσε ισχυρές δυνάμεις γύρω από τη Βουλή των Ελλήνων και το Μέγαρο Μαξίμου. Η πορεία δεν πέρασε μπροστά από τη Βουλή, και μέσω του κάτω μέρους της πλατείας Συντάγματος ακολούθησε τη Φιλελλήνων και ολοκληρώθηκε μπροστά στον Εθνικό Κήπο. παράλληλα με αυτή κινήθηκαν ομάδες που προξένησαν καταστροφές σε καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών. Αργότερα οι καταστροφές επεκτάθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού. Συγκρούσεις εκδηλώθηκαν επίσης στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, γύρω από τα Εξάρχεια καθώς και στον Πειραιά.

Τις ίδιες ώρες διοργανώθηκαν παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Κρήτη και άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από επεισόδια. Το βράδυ πυρπολήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Συκεών, ενώ τραυματίστηκε βαριά αστυνομικός φρουρός.

Επίσης υπέβαλε την παραίτησή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Χρήστος Κίττας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πυρπόληση κτηρίων του πανεπιστημίου Αθηνών. Από τη φωτιά απειλήθηκε το κτήριο «Κωστής Παλαμάς», που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα και που φιλοξενούσε το εντευκτήριο των καθηγητών καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό, και το κτήριο της Βιβλιοθήκης Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής που βρισκόταν απέναντι και το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Αντίθετα η φωτιά στο «Κωστής Παλαμάς» αντιμετωπίστηκε εγκαίρως χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρύτανης ανακάλεσε την παραίτησή του.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Σχετικές ειδήσεις