ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας από το ΠΑΜΕ (pics)

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας από το ΠΑΜΕ (pics)

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ.

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Μέλη του ΠΑΜΕ βρίσκονται έξω από το υπουργείο Εργασίας και ζητούν να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία κρίνει πως το ισχύον ελληνικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις δεν αντιτίθεται στο κοινοτικό δίκαιο, με τον όρο πως η εφαρμογή των όσων προβλέπει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο δεν εμποδίζουν την πραγματοποίηση τους.

Το σημερινό πλαίσιο προβλέπει την κρατική προέγκριση ομαδικών απολύσεων σε μια επιχείρηση πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Συνεπώς, η σημερινή απόφαση δεν κρίνει ότι αυτό το πλαίσιο αντίκειται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με την προϋπόθεση ότι το εν λόγω πλαίσιο δεν βάζει εμπόδιο στο να προχωρούν οι ομαδικές απολύσεις όπως αυτές αποφασίζονται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Έτσι με την απόφαση αυτή ανοίγει «ο ασκός του Αιόλου» για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπόθεση των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» μετά την προσφυγή της πολυεθνικής «Lafarge».

Στην ΑΓΕΤ Ηρακλής υπενθυμίζεται πως απελύθησαν 236 εργαζόμενη μετά από λουκέτο που μπήκε σε εργοστάσιο στην Χαλκίδα.

Συνάντηση του ΠΑΜΕ με την Αχτσιόγλου

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχε 5μελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, έπειτα από αίτημα των συνδικαλιστών λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία όπως υποστηρίζει το ΠΑΜΕ οδηγεί σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, εξερχόμενοι της συνάντησης, η κ. Αχτσιόγλου τους ανέφερε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις σε αντίθεση με τη θέση του ΠΑΜΕ.

Ταυτόχρονα έξω από το υπουργείο Εργασίας το ΠΑΜΕ πραγματοποιούσε παράσταση διαμαρτυρίας για την απόφαση δηλώνοντας ότι το ΠΑΜΕ δεν δέχεται καμία απόλυση, καμία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κινείται στην ίδια γραμμή με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποδεχόμενη τα όσα σημαίνει αυτή.

Σχετικές ειδήσεις