Φοιτητές του ΑΠΘ δημιούργησαν την «Πολυεπίπεδη Εγνατία»

Φοιτητές του ΑΠΘ δημιούργησαν την «Πολυεπίπεδη Εγνατία»

Σημαντική διάκριση για την Ελλάδα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την επαναστατική μεταμόρφωση ενός από τα πλέον σημαντικά και πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το έργο, με την ονομασία "Πολυεπίπεδη Εγνατία (Multi-level Egnatia)" απέσπασε πρόσφατα και έπαινο στην 25η Διεθνή Έκθεση Αστικού Σχεδιασμού της Σερβίας, φέρνοντας μια σημαντική επιτυχία στην Ελλάδα και τους νεαρούς προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ στην κατηγορία των φοιτητικών συμμετοχών.

Η ομάδα των φοιτητών και συγκεκριμένα οι Κατερίνα Τούσκα, Φοίβος Κουκόπουλος, Ηλίας Βούρας και Ανδρέας Σταυριανουδάκης μελέτησαν για το πρότζεκτ τους τις ανάγκες μια κεντρικής περιοχής της οδού Εγνατίας της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα κομμάτι "πολύ υποβαθμισμένο" όπως σημειώνει η Κατερίνα Τούσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM". Σκοπός της ομάδας είναι επαναφέρει τη ζωτικότητα στο κομμάτι αυτό του κέντρου της Θεσσαλονίκης και να επανεκκινήσει το αστικό δυναμικό” της περιοχής.

Η ομάδα των φοιτητών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του μαθήματος του αστικού σχεδιασμού, αποφάσισε "να αναδείξει την πολυθεματικότητα της πόλης σε έναν βασικό άξονα με πολλά στρώματα ιστορίας" και επέλεξε την περιοχή όπου βρίσκονται δύο σημαντικά μνημεία της περιοχής του κέντρου, οι ναοί της Αγίας Σοφίας και της Αχειροποίητου.

Η εργασία των νεαρών κινήθηκε σε τρία επίπεδα: την ανάδειξη της ιστορικότητας του σημείου, την ενίσχυση της "βιωμένης εμπειρίας στο επίπεδο του δρόμου", όσα δηλαδή ζει ο/η κάτοικος ή επισκέπτης στο σημείο, αλλά και της εικόνας της πόλης προς τον/την επισκέπτη, το "city branding", τονίζει η κ.Τούσκα.

Οι φοιτητές αποφάσισαν να προτείνουν την ενοποίηση των δύο μνημείων και την ταυτόχρονη δημιουργία ενός υπόγειου μουσείου, το οποίο "θα φιλοξενήσει ευρήματα που πρόκειται να ανευρεθούν (σ.σ. βρίσκονται σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές στον σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό)" σε "συνδυασμό με τις προβλεπόμενες εισόδους και εξόδους του Μετρό".

Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού έργου είναι "όποιος κατεβαίνει για χρησιμοποιήσει το Μετρό να βιώνει όλες τις φάσεις της ιστορίας" καταλήγει η κ. Τούσκα χάρη σε "ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο" που επιτυγχάνουν τα πολλά επίπεδα του έργου. Ενός έργου που θα μπορεί λόγω του σχεδιασμού του να φιλοξενήσει και διάφορες χρήσεις ή και εκθέσεις που θα λειτουργούν ως πόλοι έλξης.