ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών 2017: Αυτοί οι δρόμοι είναι κλειστοί σε ολόκληρη τη χώρα

Μπλόκα αγροτών 2017: Αυτοί οι δρόμοι είναι κλειστοί σε ολόκληρη τη χώρα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με το μπλόκο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας να παραμένει κλειστό επ' αόριστον.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παρατάξει αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων και κρατούν κλειστή επ' αόριστον την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στη Νίκαια, στο ρεύμα προς Αθήνα.

agrotes nikaia

Σήμερα γίνεται προσπάθεια από την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων να φτάσουν και άλλα τρακτέρ στο σημείο, ώστε να ενισχυθεί το μπλόκο, ενώ αύριο αναμένεται να καταφθάσουν και άλλοι αγρότες από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

Οι αγρότες του μπλόκου προσανατολίζονται σε σύσκεψη σήμερα το απόγευμα, με στόχο να καθορίσουν την εξέλιξη και τις μορφές των κινητοποιήσεων τους.

Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία

Με ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ενημερώνει ότι για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στον κόμβο Νίκαιας του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, των φορτηγών και των λεωφορείων, στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] μέχρι τη διασταύρωση Κιλελέρ [Χ/Θ 329+400].

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] προς την παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000].

2. Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [ Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε.].

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

agrotes nikaia3

Χθες Πέμπτη και λίγο μετά τις 14:00, κατέφθασαν τα πρώτα τρακτέρ από τα Φάρσαλα και τον Πλατύκαμπο Λάρισας στο μπλόκο της Νίκαιας και λίγο αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους και οι συνάδελφοί τους από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Μαζί με τους αγρότες, στο μπλόκο έφτασε και πορεία εργαζομένων, παρουσία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για να δείξουν, όπως δήλωσαν, με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, από το μπλόκο της Νίκαιας, δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είμαστε εδώ σήμερα, όπου θα στηθεί το μεγαλύτερο μπλόκο των αγροτών, για να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη αλλά και την ενότητα του αγώνα μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Άλλωστε, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σταθερά εκφράζει την αναγκαιότητα της κοινής πάλης των εργαζομένων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ».

Όπως αναφέρει το το onlarissa.gr, προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών καθώς δεν τους επετράπη να ανέβουν πάνω στην εθνική οδό. Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν πέριξ της αερογέφυρας, με την κυκλοφορία να γίνεται πλέον από παρακαμπτήριες οδούς.

Δίωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης

Και σήμερα Παρασκευή προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, οι αγρότες στη διασταύρωση Αργυροπουλίου.

Η εθνική οδός από τις 18:00 μέχρι και τις 20:00 παρέμεινε κλειστή, ενώ μετά την κινητοποίηση οι αγρότες τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους δίπλα στο δρόμο.

Να σημειωθεί, πως ο δίωρος αποκλεισμός στο σημείο του Αργυροπουλίου πραγματοποιείται καθημερινά τις ίδιες απογευματινές ώρες.

Η... μάχη των Σερραίων αγροτών

Λίγο πριν τις 13.00 και για περίπου δύο ώρες έκλεισε για τρίτη ημέρα σήμερα η Eθνική Oδός Θεσσαλονίκης - Σερρών στο ύψος του Λευκώνα, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να επιχειρούν για μια ακόμα ημέρα να κατευθυνθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις μας εμποδίζουν να πάμε στον Προμαχώνα και για τρίτη ημέρα σήμερα τους ενημερώσαμε για την πρόθεσή μας ειρηνικά και χωρίς να δημιουργούμε ευτράπελα», τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.

Επισήμανε δε ότι τα όρια της ανοχής των διαμαρτυρομένων φτάχνουν στο τέλος τους και κατέληξε: «Έχουμε εναλλακτικά σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε. Το σίγουρο είναι ότι εμείς θα φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα».

Τονίζεται ότι στο σημείο, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω απο τον Λευκώνα, όπου βρίσκονται και σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, έχουν φτάσει επιπλέον δυνάμεις με τρακτέρ. Από εκεί πέρασε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία με μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.

agrotes promaxwnas

Κλειστή και η Ιονία Οδός

Επ' αόριστον παραμένει κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.

Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν χθες και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.

Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρο Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό.

Οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

Κλείνει και πάλι η Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας, ενώ αντίθετα οι αγρότες της Αιγιάλειας θα συνεχίσουν τον καθημερινό αποκλεισμό της νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αιγιάλεια, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ελήφθη απόφαση «ο αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου από δίωρος κάθε απόγευμα να γίνει τρίωρος και συγκεκριμένα από τις 17:00 έως τις 20:00».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η νέα κινητοποίηση θα ξεκινήσει από την Κυριακή, ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί αποκλεισμός υπηρεσιών αποκλεισμού υπηρεσιών.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων και στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, ενώ στην Ηλεία οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε από τους αγρότες να συνεχιστεί ο δίωρος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου στο Λατίφι της Αμαλιάδας, από τις 11:00 έως τις 13:00. Όμως, σε πρώτη φάση το κλείσιμο του δρόμου θα γίνεται ανά δύο ημέρες.

Παρατείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην νέα Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών

Εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων αξίζει να σημειωθεί ότι παρατείνεται χρονικά μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, από τον κόμβο των Σελιανίτικων στην Αιγιάλεια, μέχρι τον κόμβο του Ρίου, στην Πάτρα. Ως εκ τούτου, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα εξακολουθεί να γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

Επίσης, από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, όσα οχήματα κινούνται στη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα, θα εκτρέπονται στην παλαιά εθνική οδό, μέσω του κόμβου των Σελιανίτικων και θα εισέρχονται πάλι στην νέα εθνική οδό, μέσω προσωρινού κόμβου, στην περιοχή της Ροδινής.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας, η απόφαση για παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ελήφθη στο πλαίσιο της εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης μετά την πτώση πετρών που σημειώθηκε στην περιοχή της Παναγοπούλας, στις 19 Ιανουαρίου, αλλά και για την έγκαιρη ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πάτρας.

Κινητοποίηση στα Χανιά

Παράσταση διαμαρτυρίας, για μία ώρα, πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες του νομού Χανίων, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας και του κτηνοτροφικού συλλόγου, στην είσοδο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Τη μάχη που αρχίσαμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, λέγοντας "όχι" στην προσπάθεια φτωχοποίησης μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας, Μανούσος Σταυριανουδάκης.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, αγρότες και κτηνοτρόφοι επέστρεψαν στον κόμβο «Μεγάλα Χωράφια» της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνου, όπου βρίσκονται από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και κάθε μέρα αποκλείουν για περίπου δέκα λεπτά το δρόμο.

Μπλόκα στο τελωνείο των Ευζώνων και στα διόδια Μαλγάρων

Ξεκινούν και επίσημα πλέον τις κινητοποιήσεις τους αύριο αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, και το πρώτο μπλόκο που θα στηθεί θα είναι αυτό στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνέλευση της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής.

Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν αύριο και θα κλιμακωθούν, με την κορύφωσή τους να γίνεται την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

«Λόγω ενός θλιβερού γεγονότος, χάσαμε έναν συνάδελφό μας και οφείλουμε σύσσωμοι να παρευρεθούμε στο ύστατο αντίο. Θα βάλουμε μπρος τα τρακτέρ μας με κατεύθυνση το τελωνείο των Ευζώνων μετά το μεσημέρι», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Το μπλόκο των Ευζώνων θα ενισχυθεί μέχρι και την Τρίτη, από αγρότες και κτηνοτρόφους από τις περιοχές των Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών και άλλων σε Πέλλα και Πιερία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, όπως μας είπε ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 30/1 θα βάλουν μπρος τα τρακτέρ τους, και μετά τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα στήσουν το μπλόκο τους σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας από την Τρόγλια Χαλκιδικής, την Κυριακή 10 το πρωί θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, απο αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του νομού Χαλκιδικής. Απαντώντας σε ερώτησή μας, είπε ότι η δράση του μπλόκου θα αποφασίζεται απο γενικές συνελεύσεις επί τόπου, ενώ ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση του, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, που συμμετείχε στη σημερινή συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ότι αύριο από τις 11 το πρωί, θα συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και 'Ασσηρο, ενώ ανοικτό παραμένει το τι θα γίνει με τον Λαγκαδά. Συμπλήρωσε δε, ότι την Δευτέρα 30/1 θα μεταφερθούν στο Δερβένι, όπου θα στήσουν τις δυνάμεις τους και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.

Ήδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, και έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 30/1 να μαζευτούν οι δυνάμεις των τρακτέρ και να κατευθυνθούν κομβόϊ προς το τελωνείο των Ευζώνων, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.

Αύριο μετά τις 11 το πρωί, στήνεται και το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων - και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ, ανέφερε ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως «το μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία) έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση την προσεχή Κυριακή στις 18:00.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Οι κινητοποιήσεις στη δυτική Μακεδονία

Αποφασισμένοι από τη Δευτέρα 30/1 να στρώσουν το χαλί με τα... τρακτέρ τους στα κομβικά σημεία της Δυτικής Μακεδονίας, που θα οριστικοποιήσουν σε ευρεία σύσκεψή τους αύριο στις 19:30, δηλώνουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, ξεκαθαρίζοντας δε, ότι οι όποιες πιέσεις ασκούνται ήδη από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων να μην κατευθυνθούν σε συγκεκριμένα σημεία, δεν θα ανακόψει την ...ορμή τους.

«Θα στήσουμε τα μπλόκα μας όπου εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κρίνουμε ότι πρέπει να στηθούν», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Δημήτρης Μόσχος.

Όπως μας επανέλαβε ο ίδιος, στην πρόσφατη γενική τους συνέλευση, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Καστοριάς, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30/1 στις 12 το μεσημέρι, στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Σημαντικό δε είναι το γεγονός ότι η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου, διευρύνθηκε στα 15 μέλη, από 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Καλονέρι Βοΐου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στο μεταξύ, στη σημερινή τους γενική συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της περιοχής Αμυνταίου, αποφάσισαν σήμερα να στήσουν μπλόκο την παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου, το πιο πιθανόν την Δευτέρα 30/1.

Κρίσιμη κρίνετε η αυριανή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας στις 19:30 το βράδυ, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συναποφασίσουν και οργανώσουν τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα και πως θα κινηθούν.

Τι λέει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) οφειλών κάτω από 5.000 οι οποίες είναι απαιτητές από 360.000 μικρομεσαίους αγρότες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.

Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.

Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της εκτός από όσα αντιπαλεύουμε προσθέτει και νέα προβλήματα και φυσικά ένα ακόμη επίκαιρο και ώριμο αίτημα στο πλαίσι πάλης μας :

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ. Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις