ΕΛΛΑΔΑ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τα προσφυγόπουλα στο 15ο Δημοτικό της Νίκαιας (pics)

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τα προσφυγόπουλα στο 15ο Δημοτικό της Νίκαιας (pics)

Στα θρανία του 15ου δημοτικού σχολείου Νίκαιας κάθισαν σήμερα, για πρώτη φορά, τα 27 προσφυγόπουλα, που εδώ και μήνες διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό.

Τους μικρούς μαθητές που έφθασαν με λεωφορείο στις δύο το μεσημέρι, υποδέχτηκαν με δυνατό χειροκρότημα, οι δάσκαλοι, η δημοτική αρχή, τα παιδιά και μαθητές από διπλανά σχολεία, αλλά και κάτοικοι της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας τα παιδιά θα διδάσκονται μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ ήδη έχει καθοριστεί η αίθουσα που θα διεξάγονται τα μαθήματα. Όπως άλλωστε εξήγησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, που υποδέχτηκε σήμερα τα παιδιά στο σχολείο: «Το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει απολύτως το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για τη σταδιακή ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο σχολικό σύστημα». Ο κ. Παντής διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος -το οποίο θα επιτευχθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας- θα έχει καλυφθεί το σύνολο των 100 σχολείων που εντάχθηκαν σε όλη την χώρα.

Επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά πως όλα τα προσφυγόπουλα έχουν πραγματοποιήσει τους απαραίτητους εμβολιασμούς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ανέφερε σχετικά: «Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο Υγείας το οποίο ελέγχει την κατάσταση σε σχέση με το εάν υπάρχουν ή όχι προβλήματα και από αυτό παίρνουμε το πράσινο φως για να μεταφέρουμε τα παιδιά».

Ο Γιάννης Παντής τόνισε πως παρά τα λιγοστά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε κάποια σχολεία (τρία σε ολόκληρη τη χώρα), αυτή τη στιγμή, το «πρώτο κύμα» ένταξης των προσφυγόπουλων σε σχολεία το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, «λειτουργεί απόλυτα και χωρίς κανένα πρόβλημα».

Τη μεταφορά των παιδιών στα σχολικά εκπαιδευτήρια έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με το οποίο συνεργάζεται στενά το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε ο κ. Παντής, όπως επίσης και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο δήμαρχος Νικαίας- Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης από την πλευρά του, καλωσορίζοντας τα παιδιά είπε πως η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία είναι το ελάχιστο που μπορεί να τους προσφέρει η χώρα και ο δήμος, ενώ εξέφρασε την απορία του για τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, αφού είναι «αυτονόητο» τα παιδιά να πάνε σχολείο. Είπε συγκεκριμένα, πως είναι «χρέος όλων μας να υποδεχτούμε αυτά τα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Κάνουμε το ελάχιστο και αργήσαμε πολύ ως πολιτεία». Ο δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, όπως ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης, έχει αναλάβει το θέμα της καθαριότητας, της θέρμανσης, του υλικού και ό,τι άλλο χρειαστεί, αν και όπως ανέφερε, το υπουργείο Παιδείας τους έχει ήδη ενημερώσει ότι θα τα καλύψει.

Εκτός από τα χειροκροτήματα όμως, οι μικροί μαθητές χάρηκαν και τις σχολικές τσάντες, την γραφική ύλη και το κολατσιό που προσέφεραν φορείς. Η Ειρήνη Ευαγγέλου, μέλος του συλλόγου γυναικών Νίκαιας, μιλώντας για τα παιδιά των προσφύγων, είπε ότι «είναι και δικά μας παιδιά και δεν έχουν καμία διαφορά από τα υπόλοιπα παιδιά. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε όμως αυτή την ξενοφοβία που υπάρχει. Τα παιδιά αυτά πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι και δική μας ευθύνη και πρέπει να τα αγκαλιάσουμε όσο μπορούμε περισσότερο».

Σχετικές ειδήσεις