ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ραντεβού στην Αθήνα δίνουν ανήμερα του Aγίου Βαλεντίνου οι αγρότες

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ραντεβού στην Αθήνα δίνουν ανήμερα του Aγίου Βαλεντίνου οι αγρότες

Ειδήσεις για μπλόκα αγροτών: Πιο αποφασισμένοι από ποτέ δήλωσαν οι αγρότες που ανακοίνωσαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, μεταφέροντας τη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση, στην Αθήνα. Παράλληλα, συνεχίζουν να τους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας.

Την απόφαση τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 14/02, αλλά και διαδηλώσεις σε κάθε νομό έξω από υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα, 11 ομοσπονδίες και δεκάδες επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα, όπου συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια, το μεσημέρι της Τρίτης (08/02).

agrotes2

Οι αγρότες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, ζήτησαν συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος) την Παρασκευή 10/2, τονίζοντας πως έχουν σκοπό να καταθέσουν τα αιτήματα τους ώστε η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει.

Παράλληλα αποφάσισαν να κατέβουν στην Αθήνα, στις 14 Φεβρουαρίου, για ένα μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

agrotes3

Μάλιστα φέρονται διατεθειμένοι να πιέσουν προκειμένου να έχουν συνάντηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κλείνει οι Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου και Πατρών - Πύργου

Με αποκλεισμούς Εθνικών Οδών συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ οι αγρότες της Ηλείας αποφασίζουν καθημερινά για τις μορφές διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα οι αγρότες της Αιγιάλειας, όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό της νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου, από τις 18:30 έως τις 21:30, στο ύψος του Αιγίου. Ανέφερε, ακόμα, ότι «την Πέμπτη θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ ενώ οργανώνουμε και τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 14 Φεβρουαρίου».

Παράλληλα, οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα κλείσουν σήμερα, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Δημήτρης Φλίγγος, την Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, από 19:00 έως 22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Τέλος, σημείωσε ότι και αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε τον συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, σήμερα και αύριο, από τις 19:00 έως τις 21:00. Ακόμη θα συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Στην Ηλεία, οι αγρότες αποφασίζουν σε καθημερινή βάση στο μπλόκο του Λατιφίου ποιες μορφές κινητοποιήσεων θα ακολουθήσουν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη αγρότες της βόρειας Ηλείας δεν αποκλείεται να παρατάξουν τρακτέρ στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Βάρδας. Επίσης και αγρότες της Ηλείας αναμένεται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Μπλόκα παντού

Διορία έως αύριο Πέμπτη δίνουν στην κυβέρνηση αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπουργείων με θέματα συζήτησης το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό-φορολογικό.

«Αν μέχρι αύριο η ελληνική κυβέρνηση δεν ορίσει ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησής μας, εμείς ομόφωνα έχουμε αποφασίσει να σκληρύνουμε τη στάση μας, κατάσταση για την οποία δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη» επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης.

Τονίζεται ότι στη χθεσινή συνάντηση στον Λευκώνα Σερρών ανταποκρίθηκαν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα απο Θεσσαλία και Καρδίτσα έως και Μαγνησία, Φοιώτιδα και Πελοπόννησο. Ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν το «στρατόπεδο» της Κεντρικής Μακεδονίας αφορά, σύμφωνα με τον αγρότη από τα Φάρσαλα και μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Στράντο, το ότι αυτό συγκροτήθηκε από «νέους και άφθαρτους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».

Κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, κρατούν κλειστό από τις 30/01 το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Παράλληλα, κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στα Σκόπια γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

agrotes5

Στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, παραμένουν οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δηλώνοντας έτοιμοι να σκληρύνουν τη στάση τους, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο βρίσκονται από τις 25/01 και παρά τις προσπάθειές τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έως στιγμής δεν το έχουν κατορθώσει.

Συνεχίζεται από τις 30 Ιανουαρίου ο επ' αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σύλλατα Χαλκιδικής, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, για συμβολικό αποκλεισμό».

Στο μεταξύ, παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας (δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας) και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους. Οπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάστημα 19.00-20.00 θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Συνήθως, αφήνουν μια λωρίδα ελεύθερη και στις δύο πλευρές: «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα στους πολίτες, αλλά να αναδείξουμε τα δικά μας» δήλωσαν.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει από τις 23/01 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Δυτική Μακεδονία

Στα μπλόκα τους παραμένουν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη δυτική Μακεδονία, οργανώνοντας τον κόσμο τους για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/02 και αγωνιώντας για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στις 12 το πρωί της Πέμπτης (09/02) αναμένεται να ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Στην κινητοποίηση αυτή πρόκειται να συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο, ενώ ο προγραμματισμός αφορά την μετάβασή τους στο σημείο με αγροτικά οχήματα και λίγα τρακτέρ.

agrotes6

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα στην Δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί στα εξής σημεία:

Στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας Οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και ειδικότερα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και οι αγρότες του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ στην τελικη ευθεία βρίσκεται η προσπάθεια που γίνεται για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.

Τέλος, κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Τρικάλων απηύθηνε στον αγροτικό κόσμο του νομού Τρικάλων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη». Η παράσταση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί.

Σχετικές ειδήσεις