ΕΛΛΑΔΑ

Γενοκτονία Ποντίων: Ρίγη συγκίνησης από την αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη (pics&vid)

Γενοκτονία Ποντίων: Ρίγη συγκίνησης από την αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη (pics&vid)

Η μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμάται σήμερα, 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμήν των νεκρών.

Δείτε βίντεο με την αλλαγή της φρουράς που σήμερα έχει «ποντιακό αέρα» και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των εκδηλώσεων.

Μετά την αλλαγή της φρουράς ακολούθησαν χαιρετισμοί από μέλη ποντιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκούς.

Εκτιμάται ότι κατά την περίοδο 1914-1923 οι Έλληνες που έχασαν την ζωή τους από το κίνημα των Νεότουρκων είναι περίπου 360.000! Οι επιζώντες κατέφυγαν τότε αρχικά στον Άνω Πόντο και στη συνέχεια και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 πέρασν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζεται επίσημα από το Ελληνικό Κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Η κεντρική πλατεία της Αθήνας κατακλύστηκε από κόσμο κάθε ηλικίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έκαψαν και τουρκικές σημαίες έξω από τη Βουλή, με το περιστατικό να χαρακτηρίζεται μεμονωμένο.

Δείτε βίντεο:

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία με προορισμό την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery

Σχετικές ειδήσεις