ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στην Κομοτηνή: Τζιχαντιστές θα ανατίναζαν τον Λευκό Οίκo

Θρίλερ στην Κομοτηνή: Τζιχαντιστές θα ανατίναζαν τον Λευκό Οίκo

Μια ιστορία με «άρωμα» τρομοκρατίας και με υπόθεση που θα μπορούσε να είναι και ευπώλητο αστυνομικό μυθιστόρημα, εκτυλίχθηκε στην Κομοτηνή.

Στοιχεία σοκ περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τη δράση δυο τζιχαντιστών – με διαβατήρια Σουηδίας - οι οποίοι καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για ένταξη και συμμετοχή στον ISIS και διακεκριμένη κατοχή όπλων με σκοπό τον ανεφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, ένας εκ των δύο είναι σεσημασμένος τρομοκράτης που, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, σχεδίαζε μαζί με άλλους βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον!

Ο 30χρονος υπήκοος Σουηδίας Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, που φέρεται να είναι από τους πιο δραστήριους ισλαμιστές στην Ευρώπη με στενές επαφές με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις Βόσνιων-Μουσουλμάνων στη Βιέννη, και ο Αλχασάνι Αμέρ Χαλέντ Μοχάμεντ, επίσης κάτοικος Σουηδίας, είχαν εντοπιστεί στον σταθμό των ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης τον περασμένο Ιανουάριο και είχαν συλληφθεί.

Στην κατοχή τους, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, βρέθηκαν ένα μαχαίρι επιβίωσης τύπου χατζάρι με μήκος λάμας 23 εκατοστά, ένα δεύτερο τύπου ματσέτας 32 εκατοστών, ένα γιλέκο μάχης, ένα ζευγάρι γάντια μάχης, ένας αορτήρας πολεμικού όπλου, υπνόσακος παραλλαγής και στρατιωτικός ρουχισμός μαζί με μία καλύπτρα προσώπου-μαντίλα.

Ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς με το ψευδώνυμο «Maximus», σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία (πρόκειται για την κατάθεση του αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας), είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν, συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου 2005, σε έφοδο που είχε πραγματοποιήσει η Αστυνομία στο διαμέρισμα της θείας του στην περιοχή Μπουτμίρ του προαστίου Ιλιτζα στο Σαράγεβο μαζί με τον 20χρονο υπήκοο Δανίας (τουρκικής καταγωγής) Σεζούρ Αμπντουλκαντίρ.

Η δικογραφία περιλαμβάνει αναφορές σε βιντεοσκοπημένο υλικό που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, βάσει του οποίου ο ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να δείχνει πώς κατασκευάζεται μια βόμβα, ενώ γίνονται και εκτενείς αναφορές για την πιθανή εμπλοκή του σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι πληροφορίες πηγάζουν από δημοσιογραφική έρευνα του BBC και των «Times».

Σχεδίαζαν επίθεση στον Λευκό Οίκο

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο Μπεκτάσεβιτς ανακρίθηκε από τη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙ5, η οποία τον κατονόμασε ως οργανωτή πιθανής συνωμοσίας από ισλαμιστές τρομοκράτες που θα πραγματοποιούσαν πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Επιπλέον, ο Μπεκτάσεβιτς φέρεται να ήταν στρατολογητής μέσω Ιντερνετ με το ψευδώνυμο «Maximus» ή «Abu Imad Sanjaki» για νέους μουσουλμάνους, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν στην εξέγερση κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Times», που επικαλούνται πηγές μέσα από την Αστυνομία και αλλού, ο Μπεκτάσεβιτς φέρεται να είχε επισκεφτεί τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, με σκοπό ως ειδικός να του φτιάξει μία από τις ιστοσελίδες του.

Τα στοιχεία που τον ταυτίζουν με την τρομοκρατία εντοπίστηκαν στις φωτογραφίες που είχε αποθηκεύσει στο κινητό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν αποθηκευμένες φωτογραφίες ατόμων που παραπέμπουν σε μαχητές του ISIS και φέρουν στρατιωτικό οπλισμό (καλάσνικοφ, συστοιχίες πυραύλων κ.λπ.), διάφορα άτομα, όπως ιερωμένους με μουσουλμανικές ενδυμασίες, στρατιωτικά οχήματα, μαχαίρια, χατζάρια, πιστόλια, αυτόματα όπλα με διόπτρες κ.λπ.

Σχετικές ειδήσεις