ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Σοκ από τη δολοφονία φώκιας με κυνηγετικό όπλο – Είναι η «μασκότ» Αργυρώ;

Σάμος: Σοκ από τη δολοφονία φώκιας με κυνηγετικό όπλο – Είναι η «μασκότ» Αργυρώ;

Θλίψη προκαλεί η δολοφονία μιας μεσογειακής φώκιας, που μπορεί να είναι η «μασκότ» της Σάμου, η Αργυρώ.

Το σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό εντοπίστηκε νεκρό στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Σάμου την Κυριακή 21 Μαΐου από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Σε ανακοίνωσή το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος κάνει λόγο για «έγκλημα».

«Η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη της. Με βάση τη φορά που είχαν τα σκάγια, εκτιμάται ότι η φώκια δέχτηκε τις βολές κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σημείο. Επίσης έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης της και έφτανε έως το στομάχι», αναφέρει επίσης.

«Αυτές οι ειδεχθείς πρακτικές δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των αλιέων ή των νησιωτικών κοινωνιών. Τα ίχνη αυτών των εγκληματιών είναι γνωστά, τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στις τοπικές αρχές. Όμως εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία ουσιαστική και αποτελεσματική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται αυτοί οι εγκληματίες που περιφέρονται στις ελληνικές θάλασσες και συμβάλλουν στον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής!», σημειώνεται επίσης.

fwkia2

Το Αρχιπέλαγος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι η αγαπημένη στην τοπική κοινότητα αλλά και στους τουρίστες, φώκια «Αργυρώ».

«Δεδομένων των δερματικών χαρακτηριστικών, του φύλου και του μήκους της φώκιας, είναι πιθανό αλλά όχι ακόμα επιβεβαιωμένο ότι αποτελεί τη γνωστή φώκια που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν «Αργυρώ». Καθώς όμως η νεκρή φώκια είχε μεγάλη αλλοίωση στο δέρμα της δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα χαρακτηριστικά σημάδια ταυτοποίησής της. Σε κάθε περίπτωση, είτε ήταν διάσημη ή άσημη φώκια, η δολοφονία είναι εξίσου ειδεχθής», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Αρχιπέλαγος.

(Πηγή φωτογραφιών: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος)

Σχετικές ειδήσεις