ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: H οικογένεια και η σύνδεση του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: H οικογένεια και η σύνδεση του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε την 18η Οκτωβρίου 1918 στα Χανιά της Κρήτης. Ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα Γιαννούκου (1930-2012) με την οποία απέκτησε τρεις κόρες και έναν γιό: Τη Ντόρα, την Αλεξάνδρα, την Κατερίνα και τον Κυριάκο.

Η γυναίκα του, Μαρίκα Γιαννούκου - Μητσοτάκη, είχε σταθεί στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για σχεδόν 60 χρόνια. Ανέθρεψε τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια και πέντε δισέγγονα.

671895

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν γιος του πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1884-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (1883-1944), ήταν βουλευτής Χανίων και στον Βαλκανικό Πόλεμο του 1912, ηγούμενος σώματος Κρητών εθελοντών, πολέμησε στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που γεννήθηκε στις 18/10/1918 στα Χανιά ήταν μικρανηψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο παππούς του Κωστής (Κωνσταντίνος) Μητσοτάκης (1845-1898), ο οποίος είχε παντρευτεί μια από τις αδερφές του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρξε ιδρυτής του «Κόμματος των Ξυπόλητων», το οποίο αργότερα παρέλαβε από αυτόν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και μετονόμασε σε «Κόμμα των Φιλελευθέρων».

Ο γερο-Κωστής Μητσοτάκης, σύζυγος της Κατίγκως, το γένος Βενιζέλου, υπήρξε από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του. Μετά τον θάνατό του, το 1898, η ελληνική κυβέρνηση τον τίμησε, ψηφίζοντας στη Βουλή νόμο για την απονομή τιμητικής σύνταξης στη χήρα και τα ορφανά παιδιά του.

Ο αδελφός του πατέρα του, Αριστομένης Μητσοτάκης (1884-1941), ήταν επίσης βουλευτής Χανίων, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Κυβέρνηση Παπαναστασίου και αντιπρόεδρος της Βουλής. Ηγήθηκε του κινήματος που εκδηλώθηκε στα Χανιά της Κρήτης, το καλοκαίρι του 1938, εναντίον του καθεστώτος Μεταξά, μετά την αποτυχία του οποίου κατέφυγε στην Κύπρο όπου και πέθανε εξόριστος το 1941.

Αλλά και από την πλευρά της μητέρας του, ο παππούς του Χαράλαμπος Πλουμιδάκης (1866-1943), πρωτοξάδελφος του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρξε και αυτός βουλευτής και υπουργός την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας.

Σχετικές ειδήσεις