ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Λύγισε ο Παυλόπουλος: Ευλογημένα τα χώματα της Κρήτης που θα σε σκεπάσουν

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Λύγισε ο Παυλόπουλος: Ευλογημένα τα χώματα της Κρήτης που θα σε σκεπάσουν

Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας, είπε για τον Κων/νο Μητσοτάκη ο κ. Παυλόπουλος. Η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής, είπε ακόμα. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι χρεος και αυτή είναι η πρώτη παρακαταθήκη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κλείνοντας την ομιλία του και εμφανώς συγκινημένος είπε: «Σεβαστέ Πρόεδρε, στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή».

Ήξερε τι σημαίνει κοινοβούλιο και είχε χάσει το κοινοβούλιο σε δύσκολα και σκοτεινά χρόνια για τον τόπο, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Ήταν και δεινός ρήτορας, θύμισε. Ήταν υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα.

«Ας είναι ευλογημένα τα χώματα της Κρήτης που θα σε σκεπάσουν...» είπε ο κ. Παυλόπουλος και παρέθεσε τις παρακαταθήκες που αφήνει πίσω του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ηταν αντίθερος σε κάθε είδους δυνάστη: απέναντι σε όσους επιδίωξαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία, είτε ο δυνάστης ήταν κατακτητής είτε ήταν δικτάτορας. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας ήταν στάση ζωής.

Η δεύτερη παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ηταν αφοσιωμένος στο κοινοβούλιο. Αν θέλουμε να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα τον θυμόμαστε στο βήμα του Κοινοβουλίου. Ηξερε τί σημαίνει Κοινοβούλιο. Ηταν από εκείνους που είχε χάσει για σκοτεινά χρόνια το κοινοβούλιο. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας, χωρίς κανέναν στόμφο. Ο στόμφος ανήκει σ΄εκείνους που στερούνται επιχειρημάτων. Εκείνος είχε πάντα πολλά επιχειρήματα.

Τρίτη παρακαταθήκη η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου. Υπήρξε κορυφαίος ευρωπαίος ηγέτης. Ιδίως μετά τη μεταπολίτευση ήτανα από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πορεύθηκε. Υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο για να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά για να έχει λόγο στην Ευρώπη. με το παράδειγμά του δίδασκε ότι δεν αρκεί να μένουμε στην Ευρώπη, αλλά να αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη.

Η τελευταία και ίσως πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν αυτή της ενότητας. Είχε ζήσει το τίμημα του διχασμού, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές του τόπου. Οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τον κωνσταντίνο Μητσοτάκη. πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψήνει τείχη, αλλά εκείνος που στήνει γέφυρες.

Σχετικές ειδήσεις