ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Η Κρήτη αποχαιρετά τον πρώην πρωθυπουργό (pics+vids)

Κηδεία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Η Κρήτη αποχαιρετά τον πρώην πρωθυπουργό (pics+vids)

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Μέσα σε κλίμα πένθους και συγκίνησης, τα Χανιά, o τόπος που τόσο αγαπούσε, «δέχτηκαν» νωρίς το βράδυ της Τετάρτης (31/06) τη σορό του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

ΣΤΙΣ 15:00 Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΥΛΙΔΕ ΧΑΝΙΩΝ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΚΑ

Η σορός του εκλιπόντα έφτασε στην Κρήτη με στρατιωτικό αεροσκάφος C130, το οποίο προσγειώθηκε στις 20:20 στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».

Μέσα στο αεροσκάφος βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και στενοί συνεργάτες του εκλιπόντα.

4148224

Νωρίτερα, με πολιτικό αεροσκάφος είχαν φθάσει στα Χανιά, η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα μέλη της οικογένειας βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Την σορό του Κ. Μητσοτάκη μετέφεραν από το στρατιωτικό αεροσκάφος βρακοφόροι με πένθιμη στολή, ενώ γυναίκες με την παραδοσιακή στολή της Κρήτης κρατούσαν λουλούδια.

4148201

Στο αεροδρόμιο Χανίων βρέθηκαν οι διοικητές των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φίλοι της οικογένειας.

4148223

Μετά την απόδοση τιμών από άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, σχηματίσθηκε τιμητική πομπή εν μέσω χειροκροτημάτων, και η σορός μεταφέρθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη συνοικία Χαλέπα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καθώς η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, που θα συνεχιστεί έως τις 13:00 όποτε και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση πριν από την ταφή στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ όπου και θα παραμείνει μέχρι και τις 15:00 σήμερα το μεσημέρι.

4148218

Η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στον τάφο που είχε φτιάξει για τον ίδιο και την σύζυγο του.

Στην εκκλησία υπήρξε άγημα του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας που απέδωσε τιμές.

Στην περιοχή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ το 9ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής μετά από απόφαση του δημάρχου θα παραμείνει σήμερα κλειστό.

(Πηγή βίντεο: flashnews.gr)

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εργάστηκε για μια δημοκρατική, περήφανη Ελλάδα. Ήταν ηγέτης στον οποίο υποκλίθηκαν πολιτικοί συνοδοιπόροι, αλλά και αντίπαλοι. Δεν έγραψε απλώς τη δίκη του ιστορία. Άφησε το αποτύπωμά του στη νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους. Δεν φτωχαίνει μόνο ο τόπος μας, αλλά όλη η πατρίδα. Αιωνία του η μνήμη. Ευχή μας είναι ο τόπος να αναδεικνύει τέτοια αναστήματα», είπε στη σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Χιλιάδες απλοί πολίτες και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η σορός του μεταφέρθηκε στις 07:00 το πρωί της Τετάρτης στη Μητρόπολη Αθηνών, συνοδευόμενη από τα μέλη της οικογένειάς του και τέθηκε σε λαϊκό προσκήνυμα μέχρι τις 13:30 το μεσημέρι.

Λίγο μετά τις 13:30 ήλθε ξανά η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη και πριν τις 14:00 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μέσα στη Μητρόπολη, δίπλα στην σορό και χαιρετώντας τον κόσμο στέκονταν οι άλλες δύο κόρες και τα εγγόνια του εκλιπόντος. Στις 15:00 μετά το μεσημέρι έφθασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και λίγο μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

4147326

Νωρίτερα είχαν έλθει οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής ο οποίος χειροκροτήθηκε από τον κόσμο που στεκόταν έξω από τη Εκκλησία, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι δύο υπηρεσιακοί πρώην πρωθυπουργοί, Παναγιώτης Πικραμένος και Βασιλική Θάνου.

4147115
4148233

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπουργοί, οι αρχηγοί των κομματών της αντιπολίτευσης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, παραβρέθηκαν επίσης στην εξόδιο ακολουθία. Φυσικά ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και πρώην βουλευτές και υπουργοί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η εξόδιος ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, άρχισε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι, και το άγημα από άνδρες των τριών όπλων απέδωσε τιμές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ράγισε καρδιές ο Κυριάκος στον επικήδειο για τον πατέρα του

Συγκλόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικήδειο που εκφώνησε κατά την εξόδιο ακολουθία του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

«Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες τον έπαινο. Δεν ήθελες πολλά για να ταφείς. Σου έφτανε να είσαι μαζί με τη Μαρίκα σου», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Στερνή σου επιθυμία ήταν να μη σταλούν στεφάνια στην κηδεία σου, αλλά να φυτέψουμε ένα δάσος στα βουνά της Κρήτης. Ήσουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε ανάμεσα από Συμπληγάδες. Και σήμερα η Ελλάδα δείχνει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και στους Κύκλωπες μιας μεγάλης κρίσης».

«Τα λόγια σου δεν είναι για να μας θυμίζουν τι θα είχε συμβεί, αν... Ήξερες, άλλωστε, ότι η ιστορία δεν γράφεται με αν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πολιτική παρακαταθήκη του πρώην πρωθυπουργού και πατέρα του, ενώ τόνισε: «Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου».

«Τώρα περνάει στη δική μας γενιά το χρέος να πολεμήσουμε το λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χιλιάδες συμπολίτες μας θα χύσουν ένα δάκρυ βουβό», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Και πρόσθεσε, με τρεμάμενη φωνή: «Σου είπα αυτά που ήθελα και με είδες εκεί που ήθελες. Ήσουν η κολόνα του σπιτιού μας, ένας βράχος στον οποίο βρίσκαμε καταφύγιο για τις μικρές ή μεγάλες μας ανησυχίες».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρο τον επικήδειο του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ:

Η συγκλονιστική στιγμή που Ντόρα και Κυριάκος ξεσπούν σε λυγμούς

4148227

Είναι η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μόλις ολοκληρώσει τον επικήδειο που εκφώνησε κατά την εξόδιο ακολουθία του πατέρα του, Κωνσταντίνου, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκφώνησης, μέχρι τη στιγμή, όμως, που βλέπει μπροστά του την αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι δύο τους αγκαλιάζονται και ξεσπούν σε λυγμούς.

Δείτε το βίντεο:

Λύγισε ο Προκόπης Παυλόπουλος

4147141

«Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας», είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. «Η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι χρεος και αυτή είναι η πρώτη παρακαταθήκη», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κλείνοντας την ομιλία του και εμφανώς συγκινημένος είπε: «Σεβαστέ Πρόεδρε, στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή».

Ήξερε τι σημαίνει κοινοβούλιο και είχε χάσει το κοινοβούλιο σε δύσκολα και σκοτεινά χρόνια για τον τόπο, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Ήταν και δεινός ρήτορας, θύμισε. Ήταν υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα.

«Ας είναι ευλογημένα τα χώματα της Κρήτης που θα σε σκεπάσουν...» είπε ο κ. Παυλόπουλος και παρέθεσε τις παρακαταθήκες που αφήνει πίσω του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ηταν αντίθερος σε κάθε είδους δυνάστη: απέναντι σε όσους επιδίωξαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία, είτε ο δυνάστης ήταν κατακτητής είτε ήταν δικτάτορας. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας ήταν στάση ζωής.

Η δεύτερη παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ηταν αφοσιωμένος στο κοινοβούλιο. Αν θέλουμε να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα τον θυμόμαστε στο βήμα του Κοινοβουλίου. Ηξερε τί σημαίνει Κοινοβούλιο. Ηταν από εκείνους που είχε χάσει για σκοτεινά χρόνια το κοινοβούλιο. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας, χωρίς κανέναν στόμφο. Ο στόμφος ανήκει σ΄εκείνους που στερούνται επιχειρημάτων. Εκείνος είχε πάντα πολλά επιχειρήματα.

Τρίτη παρακαταθήκη η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου. Υπήρξε κορυφαίος ευρωπαίος ηγέτης. Ιδίως μετά τη μεταπολίτευση ήτανα από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πορεύθηκε. Υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο για να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά για να έχει λόγο στην Ευρώπη. με το παράδειγμά του δίδασκε ότι δεν αρκεί να μένουμε στην Ευρώπη, αλλά να αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη.

Η τελευταία και ίσως πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν αυτή της ενότητας. Είχε ζήσει το τίμημα του διχασμού, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές του τόπου. Οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τον κωνσταντίνο Μητσοτάκη. πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψήνει τείχη, αλλά εκείνος που στήνει γέφυρες.

Αναστασιάδης: Ο ελληνισμός σήμερα αποχαιρετά έναν ιστορικό ηγέτη

4147107

«Σεβαστέ μου φίλε, από την αναγγελία του θανάτου σου η Ελλάδα αλλά και ολόκληρο το έθνος πενθούν. Και πενθούν γιατί ο ελληνισμός σήμερα αποχαιρετά έναν ιστορικό ηγέτη, έναν διακεκριμένο πολιτικό, ένα σπουδαίο Έλληνα που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη ξεκίνησε τον επικήδειο λόγο του αποχαιρετώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εξέχουσα προσωπικότητα μιας γενιάς που πέρασε αλλά και ζυμώθηκε μέσα από πολέμους, τον εμφύλιο σπαραγμό και εθνικές τραγωδίες, μια γενιά που αντιμετώπισε με γενναιότητα τις καταστροφές και με αυταπάρνηση θυσίες, αλλά και αποφασιστικότητα, συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδα».

Επισήμανε μάλιστα πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε την τόλμη να υιοθετεί και να υλοποιεί πολιτικές περιφρονώντας το όποιο πολιτικό κόστος, γιατί είχε πολιτικό αξίωμα ότι τα συμφέροντα της πατρίδας δεν υπηρετούνται μέσα από τη συναισθηματική ρητορεία ή τις δημαγωγικές κορώνες, αλλά με πραγματισμό, υπευθυνότητα και τόλμη, παίρνοντας αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό, και με βασική αρχή να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα παρά αρεστός στην ευρύτερη κοινωνία».

Υπογράμμισε πως «υλοποίησε πολιτικές που αν και πολλές φορές κρίνονταν ως αντιλαϊκές, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που στη συνέχεια η Ελλάδα, δυστυχώς, αντιμετώπισε».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η παρουσία του ως εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του κυπριακού ελληνισμού, «δεν αποτελεί παρά την ελαχίστη αναγνώριση της ιδιαίτερης εύνοιας και αγάπης που έτρεφε για την Κύπρο, του πάθους με το οποίο στήριξε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, που θα απάλλασσε την ιδιαίτερη μου πατρίδα από το άγος της κατοχής, με τη δημιουργία ενός κράτους που θα προσέφερε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης».

Διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποδεχτώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής και σημείωσε πως γι΄ αυτό και άλλωστε «έχω τάξει τον εαυτό μου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, έχω αφιερώσει όλη μου την προσπάθεια σε αυτό που αποτελούσε και το δικό σου όραμα: να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, μια Κύπρο ευρωπαϊκή, μια χώρα που θα σέβεται και θα προστατεύεται τα δικαιώματα των πολιτών της».

Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Έλληνας, εξέφρασε την απεριόριστη αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε πως «υπήρξε πολιτικός που πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του και ίσως αυτό να μου του αναγνωρίστηκε όταν και όπως έπρεπε».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Σχετικές ειδήσεις