ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για «ντόμινο» ταραχών μετά την τραγωδία στο Μενίδι

Φόβοι για «ντόμινο» ταραχών μετά την τραγωδία στο Μενίδι

Μενίδι | Ειδήσεις: Ο τραγικός θάνατος του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι ανέδειξε μια προβληματική κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια και δυστυχώς πλέον εκφράζονται φόβοι ότι η επακόλουθη ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στους κατοίκους των Αχαρνών και τους Ρομά που ζουν στην ίδια περιοχή πυροδοτεί και νέες εστίες κοινωνικών συγκρούσεων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/06/2017) στην περιοχή της Μυρτιάς Αιγιαλείας, όταν πολίτες ενεπλάκησαν με Ρομά. Όλα ξεκίνησαν, όταν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ παιδιών Ρομά και κατοίκων της περιοχής της Μυρτιάς υπήρξε τραυματισμός ανηλίκου.

Τελικώς, τα πνεύματα ηρέμησαν προσωρινά χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία, ωστόσο, παραμένει στην περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Η υπόθεση αυτή, σε συνδυασμό με τη χθεσινή διαμαρτυρία των κατοίκων του Μενιδίου στην Αττική Οδό (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) καταδεικνύει μια άκρως επικίνδυνη προοπτική: Να ξεκινήσουν περιστατικά αυτοδικίας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βίαιες και αιματηρές κοινωνικές συγκρούσεις.

Οι κάτοικοι του Μενιδίου έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για αυτά που συμβαίνουν στον τόπο τους και να στηλιτεύουν όλες τις έκνομες πράξεις. Όμως, το εκρηκτικό κλίμα δεν ωφελεί σε τίποτα και ταυτόχρονα δεν γίνεται να στοχοποιείται και η πλειονότητα των Ρομά, οι οποίοι πληρώνουν τα «σπασμένα» για κάποιους άλλους Ρομά που είναι μπλεγμένοι στην παρανομία.

Το μίσος και η οργή είναι πολύ κακοί σύμβουλοι. Η πολιτεία οφείλει να δώσει λύση, ώστε να προστατεύονται οι πολίτες και να μπορούν να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στις γειτονιές τους.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τους Ρομά, ώστε να μη στοχοποιούνται, πληρώνοντας τις «αμαρτίες» και τα εγκλήματα άλλων. Αυτό δεν σημαίνει βία και καταστολή, αλλά ενίσχυση των δομών Παιδείας.

Είναι καιρός, άλλωστε, το κράτος να αρχίσει να προλαμβάνει παρά να καταστέλλει μόνο...

Σχετικές ειδήσεις