ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Φονική η «επέλαση» της «Μέδουσας» - Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος

Καιρός: Φονική η «επέλαση» της «Μέδουσας» - Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος

Εικόνες... Αποκάλυψης στη Χαλκιδική - Αγωνία για την τύχη του ορειβάτη που αγνοείται στον Όλυμπο – Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία

Ένα νεκρό και σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες και περιουσίες αφήνει πίσω της η «Μέδουσα», το πρωτοφανές κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων που σάρωσε την χώρα για τρεις ημέρες. Η κακοκαιρία, μάλιστα, θα συνεχιστεί, χτυπώντας και σήμερα πολλές περιοχές της χώρας.

Νεκρός από κεραυνό 45χρονος

Ένας 45χρονος από την Αμφιλοχία πιθανότατα χτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας και άφησε την τελευταία του πνοή. Τα ίχνη του άτυχου άνδρα είχαν χαθεί από το βράδυ της Κυριακής και τελικά εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Δευτέρας στον Μέγα Κάμπο Αμφιλοχίας.

Αγωνία για τον ορειβάτη που αγνοείται στον Όλυμπο

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας έφερε σφοδρή χιονοθύελλα τη Δευτέρα (17/07) στον Όλυμπο δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των ανδρών της ΕΜΑΚ, καθώς στη περιοχή αγνοείται από την Κυριακή ένας Ρουμάνος ορειβάτης.

Ο ορειβάτης στην προσπάθεια του να σκαρφαλώσει στον Μύτικα (την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου) ακολούθησε λάθος διαδρομή και εγκλωβίστηκε σε ορθοπλαγιά την περιοχή των Καζανιών. Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού του από την ΕΜΑΚ. Από την Κυριακή, ωστόσο, δεν υπάρχει επικοινωνία με τον ορειβάτη.

Εικόνες Αποκάλυψης στην Χαλκιδική

Δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν στη Σιθωνία, όπου τα καιρικά φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά. Εκτός από τις περιοχές προς τον Νέο Μαρμαρά και την Τορώνη, προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν και στην άλλη μεριά του «ποδιού», στη Σάρτη, τη Βουρβουρού και τη Συκιά.

plimires large

Ρέματα υπερχείλισαν, δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συνεργεία της Περιφέρειας Χαλκιδικής επιχειρούν στο οδικό δίκτυο του δεύτερου «ποδιού» για να καθαρίσουν τους βράχους που έπεσαν.

plimires1

Λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου.

Ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Τορώνη και Αρναία. Ακόμη, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 άτομα από τα αυτοκίνητα τους.

230252

Επίσης, η θεομηνία οδήγησε στην εκκένωση κάμπινγκ που πλημμύρισε, στην ακτή Αζάπικο, κοντά στο Πόρτο Καρράς, από όπου αποχώρησαν περίπου 35 με 40 άτομα, ενώ εφτά άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από την Πυροσβεστική. Ήταν τέτοια η ορμή των χειμάρρων που δεκάδες οχήματα παρασύρθηκαν, ενώ άλλα βούλιαξαν.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, οι περιοχές του πρώην δήμου Τορώνης, από το Πόρτο Κουφό, την Τορώνη και τη Συκιά πλημμύρισαν και οι κάτοικοι μαζί με τους τουρίστες λαχτάρησαν.

Δεκάδες προβλήματα και στη Λήμνο

Σφοδρή βροχόπτωση έπληξε και τη Λήμνο τη Δευτέρα (17/07) με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, μαγαζιά και τουριστικά καταλύματα της πόλης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πλημμύρισαν ενοικιαζόμενα δωμάτια και στην περιοχή του Πλατύ. Την ίδια στιγμή στη Μύρινα εκκενώθηκαν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Δεκάδες ήταν οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού, προκειμένου να συνδράμει και να βοηθήσει κατοίκους αλλά και τουρίστες.

limnos kakokairia 1

Όχημα της Πυροσβεστικής επιχείρησε στην περιοχή του Εβγάτη, όπου χείμαρρος υπερχείλισε με αποτέλεσμα να σπάσει τοιχίο αυλής από ξενοδοχειακή μονάδα, προκαλώντας αναστάτωση χωρίς όμως να κινδυνεύσει κάνεις.

Το ίδιο δεν συνέβη όμως, στην περιοχή Κουρούνι Αγίου Δημητρίου, όταν χείμαρρος που υπερχείλισε παρέσυρε ΙΧ, όταν ο οδηγός του επιχείρησε να τον διασχίσει.

Ευτυχώς το όχημα κόλλησε στις λάσπες και ο οδηγός απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής.

Πλημμύρες και πτώσεις δέντρων στη Λάρισα

Αρκετές κλήσεις για πλημμυρισμένα φρεάτια σε δρόμους της Λάρισας δέχθηκαν η πυροσβεστική υπηρεσία λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.

Επιπλέον, ξεριζώθηκαν τέσσερα δέντρα σε διάφορα σημεία της Λάρισας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης του τελευταίου 24ωρου. Από την πτώση των δέντρων δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Για την απομάκρυνση των δέντρων επιχείρησαν δυνάμεις τις πυροσβεστικής, αλλά και η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

Πότε υποχωρούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας αναμένεται τις επόμενες ώρες ωστόσο βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Παράλληλα τοπικές βροχές ή καταιγίδες αναμένονται στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Βόρειες Κυκλάδες, αλλά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 25 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 29, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 28 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού. Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Σταδιακή βελτίωση,

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Θράκη τις πρωινές ώρες. Στην κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση. Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα Ηπειρωτικά πρόσκαιρα θα αυξηθούν με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες πιθανόν καταιγίδες στα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα βόρεια 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σχετικές ειδήσεις