ΕΛΛΑΔΑ

Σκηνικό χάους και πάλι στη Μόρια: Βίαια επεισόδια και καταστροφές

Σκηνικό χάους και πάλι στη Μόρια: Βίαια επεισόδια και καταστροφές

Μάχες σώμα με σώμα, φωτιές και υλικές ζημιές είναι η εικόνα που συνθέτει το σκηνικό χάος που «στήθηκε» την Τρίτη (18/07) στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μυτιλήνης στη Μόρια.

ΝΕΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ HOTSPOT ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ – ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ 5 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Για ακόμα μία φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές κυρίως Αφρικανούς μετανάστες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους και τη μη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Η ένταση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, προκλήθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι της Τρίτη από πολυάριθμες ομάδες Αφρικανών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την υπηρεσία ασύλου με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την πολύμηνη παραμονή τους στον καταυλισμό. Όμως οι υπάλληλοι, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αποφάσισαν να σταματήσουν τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και να αποχωρήσουν, όπως πράττουν σε ανάλογες περιστάσεις επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

4184010

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Αφγανοί μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν, ζητώντας να συνεχιστεί και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία.

Βίαια επεισόδια

Η κατάσταση ξέφυγε όταν ομάδες κυρίως Αφρικανών ξέσπασαν την οργή τους βάζοντας φωτιά σε κάδους και σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Στο Κέντρο σήμανε συναγερμός, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν τους εξαγριωμένους μετανάστες στον κυρίως χώρο. Έντρομοι οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι, ανάμεσα τους και οικογένειες με μωρά, έτρεχαν να κρυφτούν.

Χάος επικράτησε όμως και έξω από το Κέντρο, καθώς οι Αφρικανοί μετανάστες είχαν βάλει για αντιπερισπασμό φωτιά σε ελαιόδεντρα με τους πυροσβέστες να προσπαθούν με τη βοήθεια των μεταναστών να τις κατασβήσουν. Τελικά μετά από λίγο δύο αεροπλάνα Πετζετέλ κατάφεραν αν τις σβήσουν. Τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, καθώς οι Αφρικανοί επιδόθηκαν για ώρες σε έναν συνεχόμενο πετροπόλεμο.

4183983

Τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί

Η εξέγερση έλαβε τέλος περίπου στις 5 το απόγευμα. Έγιναν 38 προσαγωγές, οι 31 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για Αφρικανούς και ανάλογα με το καθεστώς που ισχύει για τον καθένα θα ακολουθήσουν διοικητικές απελάσεις. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και οι Αρχές ανέκτησαν τον έλεγχο.

Κατά τα επεισόδια τραυματίσθηκαν πέντε αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους και ένας μετανάστης με δύσπνοια λόγω της εισπνοής χημικών.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, κάηκαν τέσσερα στρέμματα ελαιοκτημάτων γύρω από τον καταυλισμό, τέντες και άλλες υποδομές μέσα στον καταυλισμό, μαζί με άγνωστο αριθμό κάδων απορριμμάτων, ενώ υπέστησαν ζημιές πέντε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων που βρίσκονταν έξω από το κέντρο.

Σχετικές ειδήσεις