ΕΛΛΑΔΑ

Κύθηρα: Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Κύθηρα: Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

ΦΩΤΙΑ – Κύθηρα: Για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα η φωτιά στα Κύθηρα «καταπίνει» ότι βρίσκεται στο διάβα της – Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας – Ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες επιχειρήσεις με τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκηςκηρύχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (6/8) το νησί.

Έγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα - Οι φλόγες πέρασαν από τον οικισμό Μυλοπόταμο - Με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

fwtia ki 2

Μάχη με τις φλόγες δίνουν και σήμερα Κυριακή (6/8) τα Κύθηρα με τις καταστροφές που έχουν υποστεί τις τρεις τελευταίες ημέρες να είναι ανυπολόγιστες. Μέχρι στιγμής χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη, ενώ οι φλόγες πέρασαν από τον οικισμό Μυλοπόταμο . Σε κίνδυνο βρίσκονται οι Καρβουνάδες και τα Φράτσια.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς στις 05:00 το πρωί κατέφθασαν στα Κύθηρα 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα.

kythira fwtia 2

Συνολικά αυτή την ώρα στο νησί που βρίσκεται από τα ξημερώματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνουν μάχη με τις φλόγες 84 πυροσβέστες, 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

«Μαύρη μέρα» για τα Κύθηρα, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα πρασίνου. Όπως ανέφερε, πρόκειται είτε για πυκνό δάσος, είτε για δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.

kithira fotia proi 2

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr συγκλονιστικές φωτογραφίες από την πυρκαγιά

Ρεπορτάζ: Μάνος Πιτσιδιανάκης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται οι Καρβουνάδες και τα Φράτσια. Ο δήμαρχος Κυθήρων ανακοίνωσε ότι επιτάσσονται άμεσα όλα τα μηχανήματα έργου, πάσης φύσεως βαρέως τύπου που βρίσκονται στα Κύθηρα και καλούνται με τους οδηγούς τους να βρεθούν στις δύο αυτές περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη, αναφέρει το kithiraikanea.blogspot.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αργά το βράδυ του Σαββάτου (05/08/2017) κάηκε ο Μυλοπόταμος. Εξάλλου, αργά το απόγευμα του Σαββάτου το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από σχετικό έγγραφο αίτημα που είχε καταθέσει νωρίτερα ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης.

Τρία είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα που υπάρχουν και βρίσκονται στις περιοχές Φράτσια, Δόκανο και Πιτσιδιάνοι. Σημειώνεται πως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Newsbomb.gr με την Πυροσβεστική, έγινε γνωστό πως απο τις αναθυμιάσεις και τις φλόγες ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο του νησιού.

Παράλληλα, στο νησί σημειώνονται τις τελευταίες ώρες και αρκετές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Την ίδια στιγμή, τα πλάνα που καταγράφει ο φακός του Newsbomb.gr από την «κόλαση» των Κυθήρων είναι συγκλονιστικά: Πυκνοί καπνοί και αρκετές εστίες φωτιάς διάσπαρτες κατακαίνε σημαντικές εκτάσεις παρθένου δάσους.

Στην περιοχή επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα και 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Μέχρι και λίγο προτού σβήσει το τελευταίο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής έδιναν μεγάλη μάχη για να ελέγξουν την πύρινη «λαίλαπα».

Στη θέα της φωτιάς και της καταστροφής, οι κάτοικοι του νησιού λυγίζουν.

Πολλοί από αυτούς δεν αντέχουν και ξεσπούν. Η οργή ξεχειλίζει.

Νωρίτερα, σύμφωνα με κατοίκους και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εκκενώθηκε ο οικισμός Μυλοπόταμος για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες άρχισαν να προσεγγίζουν τα πρώτα σπίτια.

fotia kithira2

Εξάλλου, εκκενώθηκε και ο οικισμός Αραίοι, με τους κατοίκους να κατευθύνονται σε παρακείμενη παραλία.

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και έγινε τελικά.

Δείτε παρακάτω το έγγραφο που απέστειλε ο κ. Χαρχαλάκης στο ΥΠΕΣ (πηγή εγγράφου: kithiraikanea.blogspot.gr)

EGGRAFO

Διαβάστε ΕΔΩ τι ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για το ζήτημα της παραμονής των εναέριων πυροσβεστικών μέσων στο νησί

Για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, κάνει λόγο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Χαρχαλάκης, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί από την Παρασκευή (04/08/2017) στο νησί των Κυθήρων όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου.

fotia kithira3

Η βραδιά που πέρασε ήταν δύσκολη στα Κύθηρα καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το πρωί, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοπόταμου.

fotia kithira4
kithira 3

Τσίπρας σε Τόσκα: «Κάντε ό,τι μπορείτε για να σβήσετε τη φωτιά!»

Από πολύ στενά παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη φωτιά που κατακαίει στο νησί των Κυθήρων, καθώς και την επιχείρηση αντιμετώπισής της.

Ήδη για το σκοπό αυτό, έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (σ.σ. τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

TSIPRAS TOSKAS 1

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ειδικότερα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της.

Με πληροφορίες από τα kithiraikanea.blogspot.gr και το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις