ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην Αρλέτα

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην Αρλέτα

Η σπουδαία τραγουδοποιός Αρλέτα, είχε αφήσει την τελευταία της πνοή την Τρίτη (08/08), σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 72 ετών.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (10/08) στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, για το τελευταίο «αντίο» στη σπουδαία και πολυαγαπημένη τραγουδοποιό.

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και απλός κόσμος που έχει «ντύσει» τη ζωή του, τις αναμνήσεις του, τα βιώματά του με τα τραγούδια της Αρλέτας, βρέθηκε εκεί, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρουν, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία.

arleta1
arleta6
arleta11

Το φέρετρο έφερε πάνω την αγαπημένη της κιθάρα, στολισμένη με λουλούδια, η οποία, μαζί με τη σορό της, μετά το τέλος της ακολουθίας μεταφέρθηκαν με ειδικό αυτοκίνητο (σύμφωνα με πληροφορίες η σορός της θα αποτεφρωθεί).

arleta15

Λόγια αγάπης για την Αρλέτα εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και ο τραγουδιστής Γιώργης Χριστοδούλου, στενός της φίλος: «Η Αρλέτα ήταν ένας άνθρωπος που μνημόνευε πάντα τους δασκάλους της και όσα της έμαθαν. Τη γνώρισα το 1986, δεν είχε κανένα λόγο να δώσει σημασία σε ένα παιδί του δημοτικού και από τα πρώτα πράγματα που μου είπε, και το επαναλάμβανε συνεχώς, ήταν ότι κάποιες φορές οικογένειά μας δεν είναι αυτή που γράφουν τα χαρτιά μας».

«Ο πολιτισμός μας έχει και τις δικές σου πινελιές στο κάδρο του. Οι συνάδελφοί σου, τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργοί και ο λαός μας σε αποχαιρετούν. Η ανάμνησή σου θα είναι πάντα φωτεινή, γεμάτη καλοσύνη και φως» ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας.

Έξω από το νεκροταφείο, ακόμα μια συγκινητική «πινελιά» προστέθηκε: Η τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα αποχαιρέτισε υπό τους ήχους της φυσαρμόνικας την ξεχωριστή καλλιτέχνιδα. Όταν ρωτήθηκε, εξήγησε ότι πριν από δυο χρόνια, όταν η Αρλέτα είχε πάει σπίτι της να τραγουδήσουν, την είχε παρακαλέσει την επόμενη φορά να φέρει τη φυσαρμόνικά της. «Της το υποσχέθηκα, αλλά μας έφυγε, γι΄ αυτό το έκανα τώρα, με πολύ αγάπη, σεβασμό και υπόκλιση» είπε η κ. Γιάννα.

Το τραγούδι «Τα ήσυχα βράδια» που σιγοτραγουδήθηκε από τους παραβρισκόμενους και τα χειροκροτήματα συμπλήρωσαν την εικόνα της βαθιάς συγκίνησης.

Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν στο Α' Νεκροταφείο, αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν η στιχουργός Σάννυ Μπαλτζή, οι τραγουδιστές Κώστας Κάραλης, Πένυ Ξενάκη και Κρίστυ Στασινοπούλου, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, ο πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης, ο παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας και ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Στέφανα έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η διοίκηση της ΕΡΤ, ο Γιάννης Σπανός, η Χαρούλα Αλεξίου, η Ντόρα Μπακοπούλου, η Feelgood Records κ.α.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Η Αρλέτα είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία στις 11 Φεβρουαρίου του 2008 λίγο πριν από μια προγραμματισμένη συναυλία της. Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου. Παρά την μεγάλη της περιπέτεια τότε και την κρισιμότητα της κατάστασής της είχε καταφέρει να αναρρώσει.

«Ήδη έχω κερδίσει τρεις φορές τον "κύριο" που λέγεται θάνατος, τι να πω, νομίζω ότι μάλλον έχουν σωθεί οι φορές μου. Το ότι ζω αυτή τη στιγμή μάλλον είναι θαύμα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της.

Μετά από πολύμηνη νοσηλεία στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα, κατέληξε χθες, 8 Αυγούστου 2017.

Η σπουδαία καριέρα της Αρλέτας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό («Ένα Καπέλο με Τραγούδια»). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού.

Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Το Λέει Και Το Τραγούδι», «Ο Λύκος», «Το Τραγούδι Της Δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Έρχεται Κρύο«, «Τσάι Γιασεμιού», «Τα Ήσυχα Βράδυα», «Batida de Coco», «Μπαρ το Ναυάγιο», «Λεωφορείο το 2». Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»).

Η μουσική της Αρλέτας έτυχε ιδιαίτερης επιτυχίας σε μπουάτ των Αθηνών.

Η ιδιαίτερη φωνή της και ο ξεχωριστός τρόπος που ερμήνευε, την έκαναν να ξεχωρίσει.

Σχετικές ειδήσεις