ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία: Η πυρκαγιά απείλησε χωριά στη Ζαχάρω

Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία: Η πυρκαγιά απείλησε χωριά στη Ζαχάρω

Τον εφιάλτη του 2007 ανέσυραν από τη μνήμη τους οι κάτοικοι των Ροδινών (Γολέμη) του δήμου Ζαχάρως το μεσημέρι της Κυριακής (20/08), καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 13:30 σε ορεινή αγροτοδασική έκταση, απείλησε τα σπίτια του χωριού και προκάλεσε τον τρόμο.

ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ 2007 – ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΡΟΔΙΝΑ - ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Σε ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο εξακολουθεί να καίει η φωτιά στην περιοχή Ροδινών Ηλείας, κοντά στη Ζαχάρω.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλο το βράδυ κατάφεραν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την ώρα (άπνοια), η φωτιά έχει περιοριστεί στο συγκεκριμένο σημείο.

PYRK 2 696x385

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ αναμένεται και η συνδρομή εναέριων μέσων στις προσπάθειες κατάσβεσής της, καθώς εκτιμάται ότι προς το μεσημέρι θα υπάρξει μικρή ενίσχυση των ανέμων και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης θα είναι αυξημένος.

Ξύπνησαν μνήνες στη Ζαχάρω

Οι καμπάνες την Κυριακή (20/08/2007) ηχούσαν δυνατά, καλώντας τους πολίτες να συγκεντρωθούν και να οργανωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, αφού οι φλόγες κατέκαιαν το βουνό και φάνταζαν απειλητικές. Οι γηραιότεροι έλεγαν μεταξύ τους ότι η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια, αφού σε τέσσερις ημέρες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την τραγωδία του 2007 και έκαναν τρομακτικούς συνειρμούς. Αρκετοί εξ αυτών λύγισαν και τα δάκρυα κύλησαν στα πρόσωπά τους, ωστόσο η αλλαγή της φοράς του ανέμου και οι πολλαπλές εναέριες ρίψεις νερού απέτρεψαν τον κίνδυνο και δεν απείλησαν ανθρώπινες ζωές.

Στη μάχη ρίχθηκαν το ελικόπτερο Έρικσον, τρία καναντέρ και πέντε πετζετέλ (PZL), προκειμένου να περιορίσουν τον πύρινο κλοιό που είχε σχηματιστεί στα βουνά της ορεινής ζώνη της Ζαχάρως. Την ίδια στιγμή, οι επίγειες δυνάμεις έδιναν σκληρή μάχη σε δύσβατα σημεία για να ανακόψουν την πύρινη επέλαση και να εμποδίσουν την «κάθοδο» προς τον οικισμό της Κωστομέρας. Η δυσκολία ήταν τέτοια, που τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή πυροσβεστών, καθώς περικυκλώθηκαν από τη φωτιά προσωρινά και είδαν το πυροσβεστικό όχημα να καίγεται, μέχρι να επέμβουν σωτήρια τα πετζετέλ. Στο κέντρο των Ροδινών στάθμευσε προληπτικά ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ανακουφίζοντας έστω και ψυχολογικά τους κατοίκους.

Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ 17 οχήματα με 34 άνδρες, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Πύργο και Πάτρα, με επικεφαλής τον Γενικό Περιφερειακό Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Κυριακόπουλο. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζαχάρως, του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και της ΠΕ Ηλείας, καθώς και εθελοντικές ομάδες της περιοχής.

Στις φλόγες και η Ζάκυνθος

Καλύτερη εικόνα παρουσίαζαν το ξημέρωμα της Δευτέρας και οι δύο πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Νεραντζούλες και στο Ξηροκάστελλο της Ζακύνθου. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής και στα δύο μέτωπα έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 5 οχήματα και 15 άνδρες.

Πηγή: patrisnews.com

Σχετικές ειδήσεις