ΕΛΛΑΔΑ

Ξαδέλφη του Αμπρινί και «νύφη της τζιχάντ» η 22χρονη που συνελήφθη στην Κέρκυρα

Ξαδέλφη του Αμπρινί και «νύφη της τζιχάντ» η 22χρονη που συνελήφθη στην Κέρκυρα

Σε εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση εξελίσσεται αυτή της σύλληψης της 22χρονης Βελγίδας, το βράδυ της 18ης Αυγούστου, στην Κέρκυρα.

Η νεαρή, φέρεται να είναι ξαδέλφη του Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στις πολύνεκρες επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο και αρραβωνιαστικιά τζιχαντιστή μαχητή, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Omar Omsen, ο οποίος μέχρι πρόσφατα πολεμούσε στη Συρία και περιγράφεται ως στρατολόγος γαλλόφωνων τρομοκρατών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», η 22χρονη εντοπίστηκε σε πλοίο που είχε αποπλεύσει από το Μπάρι της Ιταλίας και στόχος της ήταν να ταξιδέψει στη Συρία ή τη Λιβύη προκειμένου να ενσωματωθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Την 17η Αυγούστου, ανήμερα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη και ένα 24ωρο πριν από τη σύλληψή της βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας και είχε αποπειραθεί να διαφύγει αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη.

Η μαροκινής καταγωγής Βελγίδα συνδέεται με μέλη του πυρήνα των τρομοκρατών που σχεδίασε και υλοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016, αντίστοιχα. Ο ξάδελφός της, Μοχάμεντ Αμπρινί έμεινε γνωστός ως «ο άνδρας με το καπέλο», καθώς οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών τον είχαν καταγράψει το μοιραίο πρωινό της 22ας Μαρτίου να περπατά δίπλα στους βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους, φορώντας ένα μαύρο καπέλο.

Η Χαζάρ Αμπρινί διατηρούσε λογαριασμό στην εφαρμογή Telegram (χρησιμοποιείται κατά κόρον από τζιχαντιστές) όπου αντί φωτογραφίας της είχε αναρτήσει την εικόνα ενός λιονταριού με φόντο τη μαύρη σημαία με το λογότυπο του Ισλαμικού Κράτους.

Επιβιβάστηκε σε πλοίο της εταιρείας Superfast που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα δίχως να γνωρίζει ότι επιτηρούνταν από αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Ε.Ε., φυσικά και της Ελλάδας.

Και αυτό γιατί ήταν καταχωρισμένη από τις αρχές ασφαλείας του Βελγίου στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και την αντίστοιχη βάση δεδομένων της Ιντερπολ ως ύποπτη για τζιχάντ.

Μετά τη σύλληψή της από άνδρες του Λιμεναρχείου Κέρκυρας η 22χρονη εκδόθηκε στο Βέλγιο. Διώκεται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ από τις δικαστικές αρχές της χώρας της περιγράφεται ως στρατολόγος τζιχαντιστών.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικές ειδήσεις