ΕΛΛΑΔΑ

Πετρελαιοκηλίδα - Δραματική εξέλιξη: «Μαύρισαν» οι παραλίες σε Γλυφάδα και Άγιο Κόσμα

Πετρελαιοκηλίδα - Δραματική εξέλιξη: «Μαύρισαν» οι παραλίες σε Γλυφάδα και Άγιο Κόσμα

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κρανίου τόπος από τη Σαλαμίνα μέχρι την παραλιακή μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» - Έκκληση απόγνωσης από τον δήμαρχο Γλυφάδας: «Μην πάτε στην παραλία» - Συγκλονιστικές εικόνες

Απογοήτευση, απελπισία και τεράστια θλίψη προκαλεί η εικόνα της θάλασσας σε ολόκληρη σχεδόν την παραλιακή ζώνη, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Το πλοίο, ηλικίας 41 ετών, βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (10/09/2017), ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο κοντά στην βραχονησίδα Αταλάντη, μεταξύ Σεληνίων και Ψυττάλειας.

Μετά τη ανυπολόγιστη καταστροφή στις ακτές της Σαλαμίνας, τεράστια πετρελαιοκηλίδα (περίπου 400 τ.μ.) εντοπίστηκε το πρωί στην ακτή του Αγίου Κοσμά και μέσα σε λίγες ώρες επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο το παραλιακό μέτωπο των νοτίων προαστίων.

Φρεαττύδα, Πειραϊκή, η παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια αλλά και η θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι οι περιοχές του Πειραιά που έφτασε η ρύπανση, ενώ σε παραλίες σε 'Αγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα οι κηλίδες αγγίζουν σχεδόν τις ξαπλώστρες. Η αστυνομία άλλωστε έχει απαγορεύσει το κολύμπι στις περιοχές τοποθετώντας ειδικές κορδέλες.

33

Έντονη είναι από το πρωί και η δυσοσμία, λόγω της πετρελαιοκηλίδας, που έχει γίνει αισθητή σε πολλές περιοχές.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη 2η Mαρίνα Γλυφάδας και εξαπλώθηκε ταχύτατα μέχρι την παραλία.

GLIFADA 2

Παρά τις προσπάθειες των Αρχών να εμποδίσουν τη ρύπανση με πλωτό φράγμα, αντιρρυπαντικά υλικά και κάθε άλλο μέσο, η ρύπανση έφτασε στην ακτή.

Οι εικόνες που θα δείτε είναι αποκαρδιωτικές και φανερώνουν το μέγεθος της τεράστιας οικολογικής καταστροφής από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Γλυφάδα...

«Μην πηγαίνετε στην παραλία»!

Ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου με μήνυμά του στο facebook απευθύνει έκκληση στους λουόμενους να μην πηγαίνουν στην παραλία μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων, επισημαίνοντας πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την τεράστια οικολογική καταστροφή.

Αγωνιώδεις προσπάθειες των Αρχών

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα Σαλαμίνας, αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή.

Σε εξέλιξη είναι από το απόγευμα η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ» στον Σαρωνικό, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκαν πλέον οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

IMG 8580 1

Όπως έγινε γνωστό, έχουν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνόσουρας και Σεληνίων τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεών αποβλήτων, προερχόμενα από τα «σπλάχνα» του τάνκερ, που μετέφε 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στην Καστέλλα και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπήκε από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ένα σκάφος με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.

4226507

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία της ρύπανσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ BINTEO NTOKOYMENΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ:

Υπουργείο Ναυτιλίας: Τουλάχιστον ένα μήνα θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης

Ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός τη ρύπανση που προκάλεσε σε παράκτιες περιοχές η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου.

4226339

Έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή δημάρχων, βουλευτών της περιοχής και εκπροσώπων των εταιρειών, ο γ.γ. σε δηλώσεις του τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η επικέντρωση των ενεργειών βρίσκεται στην απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.

Πρόσθεσε, ότι οι επιχειρήσεις στις ακτές είναι επαρκείς με τα πλέον σύγχρονα μέσα, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους να υπάρξει η δέουσα λειτουργία και αποτελεσματικότητα.

Τόνισε ακόμη ότι, σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Ναυτιλίας είναι εδώ για να ελέγχει την όλη επιχείρηση και τις ενέργειες και των ιδιωτών.

Σε ερώτηση αν υπήρξε άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού ρύπανσης από την πρώτη στιγμή, ο κ. Καλαματιανός απάντησε ότι η κινητοποίηση των Λιμενικών Αρχών ήταν άμεση, ενώ από την πρώτη ώρα του περιστατικού περιπολούσε στο σημείο του ναυαγίου σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Είπε, εξάλλου, ότι η ανάθεση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην εταιρεία απορρύπανσης έγινε, επίσης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.

4226454

«Η αντιμετώπιση είναι επαρκής και αποτελεσματική και η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει πλωτός γερανός και τρεις σειρές φραγμάτων που εμποδίσουν κηλίδες από το ναυάγιο να εξέλθουν και να μολύνουν περαιτέρω την περιοχή», δήλωσε ο κ. Καλαματιανός και συμπλήρωσε ότι «στις ακτές τόσο της Σαλαμίνας όσο και στην Πειραϊκή, όπου έχει εμφανιστεί πετρελαιοκηλίδα, επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις, ενώ χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα του Λιμενικού που περιπολούν τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού».

Ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας επισήμανε ότι η αντιμετώπιση όλων των περιστατικών είναι ικανοποιητική και επαρκής, καθώς για πρώτη φορά ενεργοποιείται σκάφος που έχει ειδικό απορρυπαντικό εξοπλισμό πιστοποιημένο από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα EMSA που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης, ο γ.γ. δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση, αλλά η εταιρεία καθαρισμού και όσοι άλλοι εμπλέκονται αναφέρουν περίπου σε ένα μήνα.

«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι’ αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», ανέφερε.

akti20

Για ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά ρύπανσης που έχουν προκληθεί στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ενώ τόνισε ότι έως στιγμής δεν είναι εμφανείς οι λόγοι και τα αίτια της βύθισης του πλοίου, καθώς δεν έχει προκύψει πρόσκρουση και δεν υπήρχε έντονη θαλασσοταραχή.

«Η επέκταση της ρύπανσης γίνεται με ταχύτητα που μας κάνει να ανησυχούμε. Ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση της θάλασσας, η οποία απλώνεται σε όλη την ακτογραμμή και της Πειραϊκής και όχι μόνο», τόνισε ο κ. Γαβρίλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι τον διαβεβαίωσαν πως έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα σύγχρονα μέσα και οι απαραίτητες αναγκαίες δυνάμεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το θέμα και πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη τις επόμενες ημέρες.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα συγκροτήσει ένα συντονιστικό όργανο το επόμενο διάστημα και θα επιχειρήσει με δικά της μέσα αυτοψία όλης της ακτογραμμής και στη βάση αυτών των διαπιστώσεων η περιφέρεια θα ζητά και νέα μέτρα αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού σημαντικού προβλήματος ρύπανσης.

Σχετικές ειδήσεις