ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο! Κάνουν μπάνιο στη θάλασσα παρά την απαγόρευση της κολύμβησης στον Σαρωνικό (pics & vid)

Απίστευτο! Κάνουν μπάνιο στη θάλασσα παρά την απαγόρευση της κολύμβησης στον Σαρωνικό (pics & vid)

Ούτε η θέα της πετρελαιοκηλίδας, ούτε η απαγόρευση της κολύμβησης σε συγκεκριμένες παραλίες της Αττικής που επέβαλε το υπουργείο Υγείας, πτόησε ορισμένους κολυμβητές, οι οποίοι έσπευσαν και σήμερα να κάνουν τις βουτιές τους.

Οι φωτογραφίες από τους λουόμενους σε παραλία της Γλυφάδας, προκαλούν, αν μη τι άλλο, εντύπωση.

Παρά τις κόκκινες κορδέλες και τις ανακοινώσεις που είναι αναρτημένες σε εμφανή σημεία, κάποιοι κολυμβητές αποφάσισαν να μην χάσουν την ευκαιρία για μία ακόμη βουτιά. Άλλοι προτίμησαν να περιοριστούν στο να κάνουν ηλιοθεραπεία.

Και όλα αυτά, ενώ η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», εξαπλώνεται διαρκώς, με κατοίκους να καταγγέλλουν ότι κομμάτια μαζούτ έφτασαν ακόμη και στη Σαρωνίδα.

saronikos4

Σε φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύει το notia.gr, φαίνονται αρκετοί κολυμβητές να βουτούν στη θάλασσα και στην παραλία του Αλίμου. Ανάμεσά τους είναι και παιδιά...

alimos

Προειδοποίηση σοκ για εγκύους και ευπαθείς ομάδες

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοξικολόγιας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κουρέτας προειδοποίησε ότι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να αποφεύγουν να πλησιάζουν τα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση, επισημαίνοντας ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, δεν κινδυνεύουν μόνο εάν κολυμπήσουν, αλλά ακόμη και αν περπατήσουν στις συγκεκριμένες ακτές!

«Ένας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.

Οι δε έγκυες πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και να μην εκτίθενται καθώς όπως σημείωσε ο καθηγητής «η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση».

Ο Δημήτρης Κουρέτας χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας τα περί απορρύπανσης του Αργοσαρωνικού σε 20 ημέρες.

saronikos6

ΕΛΚΕΘΕ: Να διερευνηθούν οι ολιγωρίες στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης ρύπανσης

Τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, που προκάλεσε την εκτεταμένη ρύπανση στον Σαρωνικό, αλλά και των ολιγωριών ή αστοχιών στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητά ο Σύλλογος Ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή προέχει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που πλήττει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του Σαρωνικού.

«Αν η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, αρχικά, είχε χαρακτηριστικά ενός ναυτικού ατυχήματος, μικρής κλίμακας, δυστυχώς σήμερα τείνει να λάβει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις πλήττοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Σαρωνικού κόλπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚΕΘΕ.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, «αυτό που προέχει σήμερα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης που πλήττει μεγάλο μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού καθώς και η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών ενόψει μάλιστα και της αύξησης της θερμοκρασίας που προμηνύεται για τις επόμενες μέρες».

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι «είμαστε σε κάθε περίπτωση σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας τόσο στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που έχει προκληθεί όσο και στην έγκυρη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος που έχει προσβληθεί. Το πράττουμε ήδη».

Ταυτόχρονα, απαιτούν από την Πολιτεία «να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και τις ολιγωρίες ή αστοχίες στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που ακολούθησε, και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Καταλήγοντας οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ επισημαίνουν ότι «θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ειδικά μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή του Σαρωνικού Κόλπου, που δέχονται μεγάλες ανθρωπογενείς πιέσεις, με συνεχείς διελεύσεις πλοίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το κοινωνικό σύνολο».

Διαστρέβλωση καταγγέλλει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Εν τω μεταξύ, με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (16/9), η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη ΙΙ Ν.Ε.» κάνει λόγο για συκοφάντηση και διαστρέβλωση γεγονότων και αφήνει σαφή υπονοούμενα για σκοπιμότητες.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημειώνει ότι «επί μια εβδομάδα παρακολουθούμε αυξανόμενες τάσεις κανιβαλισμού και εκμετάλλευσης του τραγικού συμβάντος από διαφορετικές πλευρές, εις βάρος μας. Είμαστε στην μέση διασταυρωμένων πυρών και γινόμαστε εν τέλει οι αποδέκτες κατηγοριών για τις οποίες δεν είμαστε υπεύθυνοι. Τόσο η διοίκηση της εταιρείας όσο και το προσωπικό, δεχόμαστε καθημερινά απειλές από ‘άγνωστους’ για την ζωή μας και καλούμεθα να λάβουμε μέτρα για να προστατευθούμε».

Και συμπληρώνει: «Φαίνεται ότι με την δική μας τραγωδία, πολλοί επιθυμούν να κάνουν καριέρα. Δεν είμαστε πολιτικοί και δεν εμπλεκόμενα σε πολιτικά παιχνίδια. Παραιτήσεις ή μη, των αρμοδίων, δεν εμπίπτουν στην δική μας ευθύνη. Αντιμετωπίζουμε μια τραγωδία και καλούμαστε να βοηθήσουμε στην εξακρίβωση των αιτιών της, πράγμα το οποίο κάνουμε από την πρώτη στιγμή. Οτιδήποτε άλλο, δεν μας αφορά».

Παράλληλα, εκφράζει την έκπληξή της για το ταξίδι της πετρελαιοκηλίδας, επισημαίνοντας: « η πετρελαιοκηλίδα δεν μπορεί να ταξιδεύει υπογείως και να εμφανίζεται μετά από μίλια ξαφνικά πάνω στις ακτές. Την πετρελαιοκηλίδα δεν εντόπισε κανένα αεροπλάνο/ελικόπτερο από όσα πετάνε σε όλο τον Σαρωνικό και σαρώνουν την περιοχή για την εύρεση πετρελαιοκηλίδων, ούτε οι δορυφορικές απεικονίσεις της περιοχής από την EMSA (EUROPEAN MARITIME SAFETY AGENCY). Η κατεύθυνση των ανέμων στην περιοχή του ναυαγίου ήταν προς την Σαλαμίνα. Το πλοίο στεγανοποιήθηκε πλήρως την Τρίτη 12/9. Απορίας άξιο είναι πώς η πετρελαιοκηλίδα εμφανίστηκε ξαφνικά στην συνέχεια στο Π. Φάληρο και στις υπόλοιπες περιοχές».

Υπουργείο Υγείας: Σε ποιες παραλίες απαγορεύεται η κολύμβηση

Μετά και από την αυτοψία του ΚΕΕΛΠΝΟ στις παράκτιες περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση στις εξής παραλίες:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας
7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται, επίσης, για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την αποκατάσταση των θαλάσσιων υδάτων.

Η τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σχετικές ειδήσεις