Τι απαντά ο ΕΦΕΤ για τα «νοθευμένα» τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας

Τι απαντά ο ΕΦΕΤ για τα «νοθευμένα» τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας

«ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ»

Με μια ανακοίνωση - «καταπέλτη» που εξέδωσε την Τετάρτη (18/10/2017), ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες, στις οποίες είχε προβεί στις 13 Οκτωβρίου το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, για χιλιάδες ακατάλληλα τρόφιμα στη χώρα μας.

Ο ΕΦΕΤ έκανε λόγο για «έρευνα χωρίς καμία επιστημονική θεώρηση», ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους καταναλωτές.

«Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.), της 13ης Οκτωβρίου 2017 και της σχετικής δημοσιότητας που έτυχε, όπου παρουσιάζεται ότι το σύνολο σχεδόν των διακινουμένων στη χώρα τροφίμων (γαλακτοκομικών, αλλαντικών, χυμών, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, λαχανικών, ψωμιού, ελαιόλαδου κλπ) βρέθηκε να είναι νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, σε ποσοστά που ποικίλουν μεταξύ 20% και 75%, ο Ε.Φ.Ε.Τ., με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης», επισημαίνει ο ΕΦΕΤ.

Ο Φορέας υπογραμμίζει, εξάλλου, τα εξής: «Στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση).

Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων. Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας, ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης 6,5% [στοιχεία από τις Εκθέσεις Προόδου των ετών 2015 και 2016 σε εφαρμογή του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων 2015 – 2019 στον τομέα των Τροφίμων (Καν.882/2004/ΕΚ)».

Μάλιστα, ο ΕΦΕΤ στηλιτεύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα δημοσίευματα που κινούνται στη λογική της καταγγελίας χάριν εντυπωσιασμού.

Αναφέρει σχετικά στην ανακοίνωσή του: «Ο Ε.Φ.Ε.Τ., έχοντας σαν κύριο μέλημα την προστασία των καταναλωτών, προσεγγίζει με εκτίμηση τη λειτουργία κα τις δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. με δικό τους εκπρόσωπο, τον οποίον οι ίδιοι επιλέγουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζονται σε ένα ρόλο καταγγελτικό προτάσσοντας τον εντυπωσιασμό και την όποια δημοσιότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ