ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαίδευση και ελληνική πραγματικότητα: Μπορεί ένα «ταξίδι» να γεφυρώσει το γεωγραφικό χάσμα;

Εκπαίδευση και ελληνική πραγματικότητα: Μπορεί ένα «ταξίδι» να γεφυρώσει το γεωγραφικό χάσμα;

Κάθε μέρα ακούμε και διαβάζουμε για σύγχρονους «ήρωες», άτομα τα οποία θαυμάζουμε και σεβόμαστε για την αξιοπρέπεια, το σθένος και τον χαρακτήρα τους.

Δεν είναι, όμως, όλοι οι ήρωες μεγάλοι. Κάποιοι ήρωες, είναι μικροί και βρίσκονται μακριά, πολύ μακριά. Ζουν σε ένα ορεινό χωριό ή σε ένα νησί της ακριτικής Ελλάδας, μεγαλώνουν στην Ανάφη, την Κάσο, το Τρανόβαλτο, τους Αρκιούς και την Ηρακλειά.

Συχνά ξεχνάμε την ύπαρξή τους ή υποκρινόμαστε πως δεν βλέπουμε τα προβλήματά τους. Ωστόσο, οι μικροί αυτοί ήρωες παραμένουν εκεί και παρά τις δυσκολίες καταφέρνουν να επιβιώνουν. Μπορεί ο τόπος των προγόνων τους να είναι σκληρός, αλλά είναι το «σπίτι» τους και το αγαπούν. Θέλουν, όμως, να έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να κάνουν σχέδια μεγάλα και χρωματιστά, ακόμη και αν στη σχολική τους αίθουσα δεν υπάρχει άλλο παιδάκι…

stoiximan2

Ευτυχώς, κάποιοι άκουσαν τη φωνή τους και αποφάσισαν να τους βοηθήσουν. Διότι μπορεί οι ήρωες να είναι δυνατοί, αλλά πολλές φορές χρειάζονται μια… μικρή βοήθεια για να «ανοίξουν τα φτερά» τους και να «ταξιδέψουν». Το ταξίδι τους αυτό, λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσαμε στις 9 Οκτωβρίου, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΒΙΝΤΕΟ Mikroi Hroes Spot HD Disclaimer

Συνολικά 50 μαθητές από ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Αθήνα χάρη στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan, «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν». Αυτός ήταν και ο τίτλος του ομώνυμου ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε μέσα σε μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα. Πώς θα μπορούσαμε, άλλωστε να μην συγκινηθούμε βλέποντας αυτούς τους 50 μικρούς αλλά μοναδικούς ήρωες να επισκέπτονται για πρώτη φορά το Μουσείο της Ακρόπολης, να βλέπουν για πρώτη φορά πώς ζουν οι άνθρωποι σε ένα αστικό κέντρο, να κοιτούν τα αστέρια με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, να αποκτούν νέες εμπειρίες και να κάνουν καινούριους φίλους, φίλους που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν. Όλα αυτά χάρη σε ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε για να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα που τελικά, στερούν πολύτιμες ευκαιρίες από παιδιά που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο.

stoiximan3

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε το 2018, η εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Ελλάδα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Όταν δε η σύγκριση γίνεται ανάμεσα σε κάποιο αστικό κέντρο και μια ακριτική περιοχή, τότε ελάχιστα κοινά σημεία υπάρχουν. Από τις υλικοτεχνικές υποδομές μέχρι τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους μαθητές…

Το χάσμα είναι μεγάλο για αυτό και οι «μικροί ήρωες» χρειάζονται τη στήριξή μας. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες όλων των παιδιών πρέπει να εξυπηρετηθούν και την ίδια ώρα, πρέπει να αρθούν τα πιθανά εμπόδια και οι περιορισμοί του παιδαγωγικού έργου των δασκάλων στις περιοχές αυτές.

stoiximan4

Η Stoiximan βοηθά τα παιδιά αυτά να ταξιδέψουν και την ίδια ώρα, μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών Μικροί Ήρωες, προσπαθεί να τα επιβραβεύσει και να καλλιεργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε αυτούς τους μαθητές να συνεχίσουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο.

stoiximan5

Μέχρι στιγμής, έχει προσφέρει σε περισσότερους από 10.000 μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ένα διασκεδαστικό και πολύτιμο ταξίδι μάθησης και γνώσης και τώρα, διευρύνει το πρόγραμμά της με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας! Ας βοηθήσουμε κι εμείς τα παιδιά αυτά να αποκτήσουν, επιτέλους, ίσες ευκαιρίες.